Ne odustaju od svojih stavova
63

SDP: Gradonačelnik treba biti izvučen iz šešira, ne prihvatamo nove kandidate

Piše: M. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Blok vijećnika SDP BiH i SBB BiH u Gradskom vijeću Grada Sarajeva ne odustaje od svog stava da konstituirajuća sjednica za izbor gradonačelnika treba biti nastavljena tamo gdje je prekinuta, odnosno da se treba odmah preći na izbor gradonačelnika žrijebom.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
"Ne pristajemo na to da se uvode neki novi kandidati za gradonačelnika ili provode neke nove procedure o kojima treba sutra raspravljati. Ovo je nastavak na kojem treba biti izvučen gradonačelnik žrijebom iz šešira i tako stoji u Statutu koji nije nešto što bi mi trebali mijenjati ili o čemu bi trebali raspravljati. Spekulacije nas ne zanimaju jer smo mi ozbiljna politička partija koja ima najviše vijećnika, kandidirali smo svog čovjeka i spremni smo na izvlačenje", rekao je predsjednik Kantonalnog odobra SDP BiH Fikret Musić na današnjoj konferenciji za novinare.

SDP BiH je 14. marta uputio Centralnoj izbornoj komisiji BiH akt u kojem traže mišljenje ove institucije da li je prekidanjem Konstituirajuće sjednice održane 12. marta povrijeđen Statut Grada Sarajeva i Poslovnik Gradskog vijeće, s obzirom na to da je predsjednik Gradskog vijeća Sabahudin Delalić prekinuo sjednicu nakon dva kruga glasanja u kojima su kandidati Stjepan Kljuić i Igor Kamočai imali jednak broj glasova (12 glasova ZA).

"Od CIK-a smo tražili mišljenje jer je to institucija koja je dio procesa imenovanja i potvrđivanja Gradskog vijeća. Očekujem od njih i pozivam ih da u skladu sa zakonskim ovlaštenjima odgovoriena upit jer oni moraju imati obavezu da budu involvirani u ovaj proces. I odgovor 'nije naša nadležnost' je odgovor", dodao je Musić.

Arijana Talović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Arijana Talović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednica Kluba vijećnika SDP-a BiH u GV Grada Sarajeva Arijana Talović izjavila je kako je GV poslala prijedlog da pripreme koverte ili kuglice za izbor gradonačelnika, ali da njen prijedlog nije naišao na odobravanje pojedinih vijećnika koji različito tumače Poslovnik i Statut.

"Komisija je ta koja može da daje svoje mišljenje o ovim aktima, a sve ostalo je svojevoljno mišljenje koje nije obavezujuće. Mi ćemo tražiti da se sjednica nastavi tamo gdje je stala. Ukoliko se desi neki drugi scenario mi nećemo pokazati neodgovornost ili napustiti sjednicu, ali ćemo u skladu sa Poslovnikom izraziti svoje nezadovoljstvo i možda nećemo glasati ili slično", istakla je Talović.

Fikret Musić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Fikret Musić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na komentar predsjedavajućeg GV Sabahudina Delalića da je žrijebanje, odnosno izvlačenje iz šešira moguće samo u slučaju ako oba kandidata imaju po 14 glasova, Musić je izjavio kako u Statutu nije preciziran broj jednakih glasova.

"U Statutu stoji da oba kandidata trebaju imati jednak broj glasova, ne stoji da li je to 7-7, 12-12 ili 14-14. Imamo dva kandidata koja su imali jednak broj glasova, protrčali kroz dva kruga glasanja i sada ima samo žrijeb koji izvlači predsjedvajaući vijeća", poručio je Musić.

U Gradskom vijeću danas se održava Kolegij kojem prisustvuju predsjednici klubova stranaka, predsjedvajući GV i njegovi zamjenici na kojem bi trebala biti dogovorena procedura oko sutrašnjeg izbora gradonačelnika Grada Sarajeva.