Izbor gradonačelnika Sarajeva
7

Gratz: Naša stranka neće ulaziti u političke trgovine

FENA
Dennis Gratz
Dennis Gratz
Predsjednik Naše stranke Deniz Gratz kazao je danas novinarima nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva da su u ovoj stranci razočarani jer je njihov nestranački kandidat Jakob Finci dobio 23 glasa protiv tokom izbora za gradonačelnika.

"I dalje smatramo da je Finci najbolji kandidat za gradonačelnika i u moralnom i u profesionalnom smislu", dodao je Gratz.

Najavio je da Naša stranka neće ulaziti u političke trgovine za nekog drugog kandidata te da će tražiti da se podrži njihov kandidat, a to je Jakob Finci za kojeg smatraju da je osoba koja bi ujedinila Sarajevo kao i da je prihvatljiva građanima Sarajeva.

Kandidat za gradonačelnika iz SDP-a BiH Igor Kamočaji koji u drugom krugu nije dobio potreban broj glasova kazao je novinarima nakon sjednice da je odluka vijećnika da se glasanje za gradonačelnika obavi javnim glasanjem.

"To su zaslužili građani Sarajeva koji nemaju mogućnost da direktno biraju gradonačelnika. Očigledno više političkih subjekata participira u Gradskom vijeću i to je bio rezultat današnjeg ishoda", zaključio je Kamočaji.

Iz SDU-a BiH su najavili da će njihov kandidat i dalje biti Stjepan Kljuić.

Za sutra u 12 sati zakazana je sjednica Kolegija Gradskog vijeća na kojem će biti zakazana nova sjednica Vijeća, a na dnevnom redu će opet biti izbor gradonačelnika.

Sekretar Gradskog vijeća Grada Sarajeva Safet Krajišnik kazao je novinarima da prijedloge za gradonačelnika može dati bilo koji vijećnik te to otvara mogućnost da kandidat ponovo bude Jakob Finci na nastavku konstituirajuće sjednice koja je danas nakon osam sati zasijedanja prekinuta.

Ipak današnja situacija se može ponoviti, ali Krajišnik kaže da će u međuvremenu uslijediti međustranački dogovori kako se to ne bi desilo.