{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo nije dobilo gradonačelnika ni nakon drugog kruga glasanja

12.3.2013. u 16:18
12.3.2013. u 17:51
98
163
Sarajevo nije dobilo gradonačelnika ni nakon drugog kruga glasanja
98
Kandidati za gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji (SDP) i Stjepan Kljuić (SDU) i nakon drugog kruga imali su izjednačen broj glasova, po 12, te je nakon cjelodnevnog zasjedanja današnja sjednica prekinuta bez proglašenja prvog čovjeka Grada.
Treći kandidat Jakob Finci (Naša stranka) nakon prvog kruga glasanja imao je 3 glasa za, 23 protiv, dok je jedan vijećnik suzdržan, ali je u izjavi novinarima rekao kako vjeruje da će u drugom krugu Sarajevo dobiti gradonačelnika kakvog zaslužuje.

"I ako ga budemo izvlačili iz šešira, to je dobro. Sreća je da će gradonačelnik biti izabran prije pape. Čast mi je što sam bio kandidat. Nisam siguran da je Sarajevo spremno da vođenje prepusti nekome iz reda Ostalih. Nadam se da će ubuduće gradonačelnik biti biran direktno", rekao je kandidat Naše stranke.

Za sutra je zakazan Kolegij Gradskog vijeća na kojem će biti utvrđen datum nove sjednice na kojem će se ponovo birati gradonačelnik.

Podsjetimo, prije početka javnog glasanja odbijen je prijedlog Velije Katice iz SDA da se za gradonačelnika tajno glasa.

Podsjetimo, Sabahudin Delalić izabran je za predsjedavajućeg Gradskog vijeća (GV) Grada Sarajeva, a njegovi zamjenici su postali Miro Lazović i Gradimir Gojer.

Statutom Grada Sarajeva propisano je da je za izbor gradonačelnika potrebna većina glasova ukupnog broja gradskih vijećnika. Ukoliko nijedan predloženi kandidat u prvom krugu glasanja ne dobije potrebnu većinu, provodi se uži izbor između dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Ukoliko dva kandidata na drugom mjestu dobiju jednak broj glasova, odlučit će se žrijebom koji kandidat ide u novi krug izbora, izuzev ako jedan od kandidata ne odustane, a ako u drugom krugu oba kandidata dobiju jednak broj glasova, odlučuje se žrijebom, koji izvlači predsjedavajući Gradskog vijeća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: