Prijem u Hotelu Evropa
0

Tadiću uručen orden Evropskog pokreta u BiH

FENA
Boris Taduć (Foto: Sarajevo-x.com)
Boris Taduć (Foto: Sarajevo-x.com)
Potpredsjednik Evropskog pokreta (EP) u Bosni i Hercegovini Dino Čolić uručio je orden Evropskog pokreta predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću tokom njegove današnje zvanične posjete Sarajevu.

Na prijemu kojim je tim povodom u Hotelu "Evropa" organizirala Ambasada Republike Srbije u BiH, Tadić je, uz zahvalnost, prokomentirao njegovu posjetu kao otvaranje novih prostora u odnosima dviju zemalja uvažavajući, kako je dodao, da među njima još uvijek ima otvorenih pitanja i neriješenih problema.

Prenio je želju zvaničnog Beograda, koji prati zbivanja u BiH i moguća rješenja, da to budu koraci koji će BiH odvesti do evropskih integracija.

Izjavio je da Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine te očekuje poštivanje vlastitog integriteta i napomenuo da se on protivi bilo kakvoj podjeli BiH jer smatra to "opasnim aktom", ali i unitarizaciji naše zemlje.

Zbog činjenice da u objema državama žive Bošnjaci, Srbi i Hrvati, dvije zemlje nije moguće razdvojiti, kazao je srbijanski predsjednik i pozvao na mnogo jaču saradnju njihovih zvaničnih institucija, privrede, obrazovanja, sporta i mnogih drugih sektora.

Zajedničke karakteristike dvaju prostora, ali i Hrvatske te Crne Gore, treba pretvoriti u zajedničke prednosti, naveo je također.

Orden Evropskog pokreta u BiH dodijeljen je Borisu Tadiću u prisustvu brojnih zvanica, zvaničnika bosanskohercegovačkih institucija, predstavnika političkog, duhovnog, kulturnog života.

Domaćin ovom događaju bio je srbijanski ambasador u BiH Ninosav D. Stojadinović.

Orden Evropskog pokreta je priznanje koje se dodjeljuje svake godine povodom obilježavanja Dana Evrope u BiH pojedincima i institucijama koji su svojim radom i angažmanom dali vidan doprinos pomirenju, uspostavi i razvoju povjerenja i razumijevanja naroda u BiH i okruženju, s posebnim osvrtom na promociju i osnaživanje regionalnog evropskog partnerstva i podizanje internacionalnog ugleda Bosne i Hercegovine u Evropi i svijetu.

Ovaj orden ranije je uručen predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću, predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću i predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću.