Zvanična posjeta
0

Svečani doček Borisu Tadiću na Sarajevskom aerodromu

SRNA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Srbije Boris Tadić doputovao je danas u Sarajevo u jednodnevnu posjetu BiH, a na aerodromu ga je dočekao ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

Dobrodošlicu Tadiću, koji je stigao u 10 sati, poželjeli su i srbijanski ambasador u BiH Ninoslav Stojadinović i ambasador BiH u Srbiji Boris Arnaut, te gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Tokom svečanog dočeka Tadića na aerodromskoj pisti bio je postrojen počasni vod Oružanih snaga BiH. 

Prema predviđenom protokolu, Tadić odlazi u rezidenciju "Konak", gdje će biti priređena ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, nakon čega slijedi sastanak sa članovima Predsjedništva BiH. 

Potom je planiran susret delegacija BiH i Srbije, nakon čega će u 12.15 sati biti održana konferencija za novinare. 

Tadić će u odvojenim susretima tokom poslijepodneva razgovarati sa članovima Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Nikolom Špirićem. 

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo uručiće danas u Sarajevu Tadiću orden ovog pokreta, najviše priznanje organizacije. 
Osim Tadića, orden Evropskog pokreta za pomirenje naroda i promociju regionalnog partnerstva u procesu evropskih integracija ove godine dobili su ipredsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. 

Ovo je druga zvanična posjeta Tadića BiH. Prethodno je Tadić posjetio BiH 29. juna 2006. godine.