BiH
12

Tadić za Klix.ba: Za otpuštanje "uhljebljenih" kadrova potrebna je većina koja ne oklijeva

Razgovarao: Ervin Mušinović
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Analizom budžeta jasno se utvrđuje da bi za dejtonske nadležnosti BiH trebalo svega do 300 miliona KM, a mi danas trošimo preko 950 miliona, ocijenio je u intervjuu za Klix.ba predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić (SDS).

Nedavno je objavljen spisak novčanih primanja bh. parlamentaraca, tačnije naknade za rad u ad hock komisijama. Vi ste jedini parlamentaraca koji je reagovao na ovu informaciju. Koliko je moralno da se parlamentarcima, a isto se odnosi i na državne službenike, isplaćuju enormno velike plaće i naknade u državi u kojoj milion stanovnika živi na granici siromaštva?

Naravno da je moja reakcija bila neophodna. Uporno smo tražili način da uspostavimo red u tom sistemu. Na početku ovog mandata pojavila se kredibilna inicijativa iz tada opozicionog SBB-a koju je valjalo odmah podržati, a koja se odnosila upravo na ova pitanja.

Stvorena je većina za izmjene Zakona o platama i naknadama BiH, uprkos protivljenju jedne od članica koalicije koja podržava aktuelni saziv Vijeća ministara BiH i na kraju se uspjelo u tome da se ukine veoma nemoralna odredba po kojoj su poslanici duplo plaćeni za posao koji obavljaju. I baš tada kada se napokon sve to postiglo, tj. nakon što smo ukinuli te doplatke i tzv. "bijeli hljeb", počeli su komentari da smo svi mi poslanici isti. Pa kako mogu biti isti oni koji su ranije uvodili takve privilegije i on koji su takve privilegije ukinuli? To ne može biti isto.

Kada smo već kod državnih službenika, svima je poznato da je birokratski aparat BiH glomazan s obzirom na politički sistem države. Svi znamo da administracija nije efikasna i da ne radi u interesu građana koji je plaćaju. Zašto se bježi od otpuštanja radnika iz državne službe kada već svi ponavljamo, počevši od domaćih političara, medija pa i međunarodnih zvaničnika, da su to uglavnom "uhljebljeni" stranački kadrovi?

Mi ne bježimo od toga, ali je i za takve promjene potrebna parlamentarna većina koja ne oklijeva. Vidite šta se desilo sa promjenama takvog zakona u Federaciji BiH. Besmislenim nastojanjem da se po svaku cijenu stvori slika o postdejtonskoj BiH koja ima više nadležnosti nego što je to Ustavom BiH određeno, napravljeno je preko 22.000 zaposlenja sa adresom Trg BiH br. 1 i na drugim srodnim adresama.

Analizom budžeta jasno se utvrđuje da bi za dejtonske nadležnosti BiH trebalo svega do 300 miliona KM, a mi danas trošimo preko 950 miliona. Zamislite da oko 650 milona KM svake godine možemo potrošiti za nešto važnije od šest dodatnih ministarstava, na nešto korisnije od Oružanih snaga BiH, na nešto manje glomazno od sadašnje strukture Uprave za indirektno oporezivanje, na nešto efikasnije od pet-šest policijskih agencija, na nešto smislenije od raznoraznih agencija za uzbrdo i nizbrdo i sl. tome.

Politička opcija kojoj pripadate dio je opozicije u entitetu Republika Srpska. Kako biste ocijenili rad vlasti u RS-u?

Ocijenio bih negativno. Ne samo da nisu u stanju da rješavaju ekonomske probleme, nego pokrivajući svoju nesposobnost otvaraju brojne političke probleme i sukobe zbog kojih RS trpi dodatnu štetu.

Politika je uništila bankarski sistem u RS-u i nije nikakva tajna da se u tom kontekstu misli na politiku predsjednika entiteta RS-a Milorada Dodika. Mogućnost hapšenja Milorada Dodika nešto je o čemu se priča već godinama. Kakav je Vaš stav u vezi s tim?

Imam isti stav kao da se radi o meni ili bilo kome drugom. Pravna država je iznad svakoga. Ona mora oživjeti. Ko god da se nađe na drugoj strani u odnosu na pravnu državu mora odgovarati.

Ove godine u BiH bit će održani lokalni izbori, šta očekujete, kako će proći Savez za promjene?

Očekujem da će podršku dobiti oni načelnici i gradonačelnici koju su uradili dobar posao za ove četiri godine i da ćemo tamo gdje se pokazalo da neki naši predstavnici nisu uradili dobar posao imati bolje kandidate.

Također, očekujem da će građani kazniti stranke poput SNSD-a koje već deset godina preko Vlade RS guše život i ekonomski razvoj u lokalnim zajednicama.