Srebrenica
0

Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava genocida prenijeti u Memorijalni centar

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
U Memorijalni centar Potočari oko 18 sati počelo je iznošenje tabuta na prostor pored musale, gdje će ostati do sutra kada će se klanjati zajednička dženaza za 774 Bošnjaka i obavljena sahrana jednog katolika iz Srebrenice, Rudolfa Hrena, čiji kovčeg je postavljen na izdvojeno mjesto.

Ovom činu prisustvovalo je oko 10.000 članova porodica žrtava, te učesnici „Marša mira“ koji su u kasnim popodnevnim satima, poslije trodnevnog pješačenja iz Nezuka, stigli u Potočare. Prije njih, u Memorijalni centar stigla je kolona pješaka iz Žepe, kao i biciklisti iz Bihaća, te grupe mladih iz Konjica, Mostara, Sarajeva i Zenice, koji su posljednjih desetak dana krenuli na pješačenje do Srebrenice.

Zajednička dženaza, koju će voditi reisu-l-ulema, Mustafa efendija Cerić, a za Rudolfa Hrena, katolika iz Srebrenice, fra Martin Antunović, klanjaće se poslije podne namaza.

Po zvaničnom protokolu, prisutnim će se obratiti Osman Suljić - Načelnika opštine Srebrenica, Charles L. English - abasador SAD-a u BiH, Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, Sadik Ahmetović, zamjenik predsjedavajućeg VMBiH, Thorbjørn Jaglanda, generalni sekretar Vijeća Evrope, Yves Leterme, premijer Kraljevine Belgije, Recep Tayyip Erdogan, premijer Republike Turske i dr. Haris Siladžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Sutra se u Potočarima očekuje prisustvo oko 50.000 ljudi i veliki broj međunarodnih zvaničnika.