{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pripreme za zajedničku dženazu teku po planu

F
9.7.2010. u 13:39
0
0
Pripreme za zajedničku dženazu teku po planu
0
Pripreme za zajedničku dženazu teku po planu
Memorijalni centar Potočari
Oko pet hiljada učesnika Marša mira danas prolazi šumama oko naselja Cerska, a večeras će noćiti u blizini Konjević Polja. Njihov dolazak očekuje se sutra u Memorijalnom centru Potočari u večernjim satima. Istovremeno, ovdje će pristići biciklisti iz Bihaća i momci i djevojke koji su pješice prije desetak dana krenuli iz Sarajeva, Konjica, Mostara i Zenice.
Za to vrijeme u Memorijalnom centru Potočari vrše se posljednje pripreme za 11. juli kada će ovdje biti obavljena zajednička dženaza za 774 Bošnjaka i jednog katolika. Konvoj iz Visokog, s njihovim posmrtnim ostacima očekuje se u Potočarima danas oko 16 sati. Tabuti će biti smješteni u hale bivše fabrike akumulatora, a sutra naveče bit će prenijeti u Memorijalni centar.

Komemoracija će započeti u nedjelju u 11 sati i 10 minuta učenjem Kur'ana. Potom će se izvesti recital Poema o Srebrenici Abdulaha Sidrana, te Srebrenički inferno. U zvaničnom protokolu, predviđeno je da se prisutnim obrate: Osman Suljić, načelnik Općine Srebrenica, Charles L. English, abasador SAD u BiH, Sadik Ahmetović, zamjenik predsjedavajućeg VM BiH, Torbjørn Jagland, Generalni sekretar Vijeća Evrope, Yves Leterme, premijer Kraljevine Belgije, Ređep Tayyip Erdogan, premijer Republike Turske i Haris Siladžić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Zajednička dženaza klanjat će se istovremeno za sve žrtve genocida, s tim što će dženazu za Bošnjake voditi reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, a sahranu za Rudolfa Hrena fra Martin Antunović.

Danas i sutra bit će priređene projekcije nekoliko filmova, izložba fotografija i promocija knjiga koje govore o stradanju Bošnjaka Srebrenice.

Inače, u Srebrenicu je već pristiglo oko 5.000 članova porodica žrtava, prijatelji i komšije, pretežno iz evropskih zemalja, Amerike i Australije. Na dan dženaze, 11. jula, ovdje se očekuje da će biti oko 50.000 ljudi. Preduzete su neophodne sigurnosne mjere, kako bi sve proteklo bez incidenata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: