Pohod stazom smrti
0

Prvi sudionici Marša mira prošli kroz Srebrenicu

Sarajevo-x.com
Foto: Davorin Sekulić/Fotoservis
Kroz Srebrenicu su danas prošli prvi sudionici trodnevnog Marša mira. Stazu smrti pohodilo je pet hiljada učesnika iz cijele BiH koji su u četvrtak u 9 sati krenuli iz Nezuka. U večernjim satima u Memorijalni centar stići će i ostali učesnici koji danas prelaze posljednju etapu svog puta.

Sudionici Marša mira stazu smrti su prešli u tri etape. Prema Potočarima su krenuli od Nezuka do Kamenice, gdje su prenoćili, a zatim od Kamenice do Mravinjaca kod Konjević-Polja, odakle su se u ranim jutarnjim satima zaputili prema Srebrenici, odnosno Potočarima, gdje će 11. jula prisustvovati kolektivnoj dženazi za ubijene Bošnjake u genocidu 1995. godine.

U Srebrenicu će u večernjim satima stići i oko 200 biciklista iz cijele BiH i još šest zemalja Evrope, koji su u organizaciji Kluba ekstremnih sportova "Limit" iz Bihaća krenuli na biciklistički maraton od Bihaća do Srebrenice.

Također, večeras u Srebrenicu stižu mladi koji su pješačili desetak dana iz Sarajeva, Konjica, Mostara i Zenice.

Odbornici Skupštine općine Srebrenica održali su danas komemorativnu sjednicu na kojoj su odali dužnuo poštovanje svim stradalim Srebreničanima, a u Kulturnom centru prikazana su dva dokumentarna filma o stradanju srebreničkih Bošnjaka.

Večeras će tabuti sa posmrtnim ostacima iz hale Fabrike akumulatora, gdje su sinoć smješteni nakon dopreme iz Visokog, biti prenijeti u Memorijalni centar. Tu će ostati do klanjanja zajedničke dženaze, koju će voditi reisu-l-ulema, Mustafa ef. Cerić, a sahranu Rudolfa Hrena, katolika iz Srebrenice, fra Martin Antunović.

Sutra se u Potočarima očekuje prisustvo oko 50.000 ljudi i veliki broj međunarodnih zvaničnika. Stoga su preduzete sigurnosne mjere kako bi ovaj skup protekao bez problema, izjavio je Sadik Ahmetović, ministar za sigurnost Bosne i Hercegovine.