Mostar
564

Szijjarto: Mađarska podupire hrvatsku zajednicu u BiH, a Čović je naš prijatelj

D. Be.
Dragan Čović i Peter Szijjarto (Foto: T. S./Klix.ba)
Dragan Čović i Peter Szijjarto (Foto: T. S./Klix.ba)
Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto danas je nakon sastanka s liderom HDZ-a Draganom Čovićem poručio da Hrvati u BiH uvijek mogu računati na mađarsku podršku.

Uoči početka 23. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, Čović se zahvalio Mađarskoj koja je ovogodišnji partner sajma.

"Čestitam na rezultatima na izborima koji su održani u nedjelju. Hvala predsjedniku Vlade Mađarske i prijatelju Viktoru Orbanu na partnerstvu. Čekali smo dvije godine zbog korone i nadam se da ćemo uz prijateljske odnose izgraditi i snažniju infrastrukturu kada je u pitanju ekonomija", rekao je Čović.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Mađarski šef diplomatije Peter Szijjarto je poručio da Dragana Čovića Budimpešta smatra prijateljem.

"Jako je malo političara koji su toliko korektno govorili o Mađarskoj i izborima. Mi smo to primjetili, cijenili i cijenimo takav odnos. Želim naglasiti da je interes Mađarske da u BiH imamo mir i stabilnost. Nama je jasno da je za mir i stabilnost potrebno da svoje mjesto u BiH pronađu svi konstitutivni narodi. S naše strane podupiremo hrvatsku nacionalnu zajednicu u ostvarivanju svih prava koje im garantuju međunarodni sporazumi. Kada naši hrvatski prijatelji budu potaknuli takva pitanja na međunarodnim forumima, uvijek mogu računati na podršku Mađarske", poručio je.