Komentar i o patolozima
13

Szijjarto i Radončić o migrantskoj krizi: Brisel nas je doveo u tešku situaciju

N. V.
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto bio je danas u posjeti Bosni i Hercegovini prilikom čega je razgovarao sa ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem.

Važna tema razgovora bile su ilegalne migracije u čemu Mađarska ima jasan stav o neprihvatanju migranata, a poručeno je da su spremni pomoći i kada je u pitanju ovaj problem.

"Upoznali smo ga sa tim da BiH sve više tretira krizu ilegalnih migranata kao sigurnosno, a ne humanitarno pitanje i prenijeli smo stajalište da želimo biti humani, ali da nam je sigurnost građana na prvom mjestu", kazao je Radončić, te naglasio spremnost Mađarske da pošalje određeni broj vojnika kao ispomoć Graničnoj policiji BiH.

"Želim izraziti poštovanje BiH na svemu što je učinila na spriječavanju ilegalnih migracija, Brisel je izabrao pogrešnu politiku prema pitanju ilegalne migracije i time mnoge zemlje Zapadnog Balkana doveo u tešku situaciju. Smatramo da ilegalnu migraciju treba zaustaviti, a ne menadžirati. Ilegalna migracija nosi sa sobom veliki bezbjednosni rizik, a danas već i zdravstveni", rekao je to mađarski ministar vanjskih poslova.

Oba ministra saglasna su u stavu da je migrantska kriza bezbjednosno, a ne humanitarno pitanje.

Radončić je kazao da smo od Mađarske dobili podršku i kada su u pitanju evroatlantske integracije.

"U interesu Mađarske je da Zapadni Balkan ostane stabilna regija i da ima svoju perspektivu razvoja. Mi živimo u susjedstvu i jasno je da je to u našem interesu, stoga i ubuduće možete da računate na našu podršku", rekao je Szijjarto.

Radončić je na pitanje novinara o stavu patologa da nisu u mogućnosti raditi obdukcije komentarisao je u pitanju "neetički, nenajavljeni štrajk delikatnog dijela struke".

On je kazao da patolozi prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji imaju svu potrebnu opremu za rad i da će se, ukoliko se ovako nastavi, problem morati rješavati putem zakona:

"U Banjoj Luci, Zenici i Mostaru doktorima živi pacijent kiše u lice, oni im ipak daju anesteziju, a imamo onda patologe koji kažu mi ne želimo to da radimo, to nemoguća situacija, morat ćemo zamoliti tužitelje da zaustave tu situaciju."

Zaključio je da patolozi svojim potezima podstiču mlade ljekare da odbiju pružiti usluge bolesnim ljudima, obzirom na to da se oni "boje mrtvog čovjeka".