BiH
2

Svjetska banka: Odobren kredit od 100 miliona dolara za oporavak od poplava

SRNA
Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je kredit od 100 miliona dolara za Projekat hitnog oporavka od poplava za BiH.

Projekat će biti usmjeren na područja najteže pogođena razornim poplavama. Cilj je pokrivanje hitnih potreba i obnavljanje funkcionalnosti infrastrukture bitne za javne usluge i ekonomski oporavak u zahvaćenim područjima, nakon najtežih poplava koje su pogodile zemlju od kad se vodi evidencija, saopšteno je iz Svjetske banke.

Projekat je pripremljen u rekordnom vremenskom roku u svjetlu teške situacije u BiH, a biće finanansiran iz sredstava Programa za odgovor na krizu Međunarodne asocijacije za razvoj.

Preliminarne procjene pokazuju da je ova katastrofa uzrokovala najveće štete na ukupnu egzistenciju, stambene objekte, transport, poljoprivredu i energetiku.

S obzirom na obim šteta uzrokovanih poplavama i klizištima nakon poplava, projekat je dizajniran da pruži podršku aktivnostima lokalnih i entitetskih vlasti na brzoj obnovi javnih usluga na nivo od prije poplava.

Projekat će pružiti i podršku za tekuće aktivnosti vlada u pravcu ekonomskog oporavka, naročito u poljoprivrednom sektoru.

Osim ovog projekta, Svjetska banka je aktivna i na još nekoliko polja s ciljem pružanja sveobuhvatnog paketa podrške BiH u oporavku i obnovi nakon fizičkog i ekonomskog razaranja velikih razmjera.

Banka učestvuje i u sistematskoj procjeni potreba za oporavkom, koju predvode vlasti BiH, a podršku pružaju i EU i UN.

Procjena će dati osnovu za donošenje efektivnih mjera za obnovu infrastrukture i usluga u pogođenim područjima.

Svjetska banka razmatra i restrukturisanje drugih postojećih projekata iz svog portfelja u BiH, u svrhu pokrivanja potreba za rekonstrukcijom.

Iako su neposredne potrebe za oporavkom najveći prioritet ovog projekta, Svjetska banka je, takođe, spremna da radi s vlastima u BiH na povećanju aktivnosti na zaštiti od poplava i primjeni sistema ranog upozorenja.

Nedavno odobreni Projekat zaštite od poplava Drine navodi se kao dobar primjer aktivnosti koje bi se mogle povećati, s obzirom na to da se projekat bavi pitanjima prevencije budućih poplava.

Potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Laura Tak precizirala je da će Projektom hitnog oporavka od poplava biti finansirane ključne robe, kao što su uvoz goriva i struje, te rekonstrukcija lokalne infrastrukture.

"Ovaj neposredni odgovor, zajedno sa Projektom zaštite od poplava Drine, podržat će ekonomski oporavak u zahvaćenim područjima i pomoći će da se ekonomski rast BiH vrati na nivo prije poplava", istakla je Tak.

Portfelj Svjetske banke u BiH sada uključuje 14 aktivnih projekata vrijednosti 578,5 miliona dolara.