BiH
17

Bevanda - Goldstein: Moguć hitni zajam Svjetske banke za oporavak od poplava

Anadolija
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i direktorica Svjetske banke za Jugoistočnu Evropu Ellen Goldstein razgovarali su danas o mogućnosti da BiH uputi zahtjev Svjetskoj banci za pripremu hitnog zajma za oporavak od poplava koji će  obuhvatiti rekonstrukcije, nabavku roba i usluga i tehničke studije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Za ovaj projekat moguće je očekivati sredstva u iznosu od preko 50 miliona dolara do kraja juna 2014. godine. Rečeno je i da bi avans za pripremu projekata u iznosu do 10 miliona dolara mogao biti raspoloživ veoma brzo nakon primljenog zahtjeva.

Bevanda se zahvalio za suosjećanje i solidarnost povodom katastrofalnih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu i koje su prouzrokovale ogromne posljedice, prvenstveno u ljudskim žrtvama, a potom i štete na imovini i infrastrukturi.

Upoznao je direktoricu Goldstein sa podacima koje u ovom trenutku ima i naglasio da su oni preliminarni. Rekao je da je više od 950.000 stanovnika pomjereno sa svojih imanja, a devastirano je više od 100 hiljada kuća i zgrada i  više od 230 škola i zdravstvenih ustanova. Istaknuo je da je posebice izražen problem u ogromnom broju klizišta, kao i velike  štete u poljoprivrednim gazdinstvima, industrijskim objektima i  prometnoj infrastrukturi.

Predsjedavajući Bevanda je uputio posebnu zahvalnost za hitno i efikasno združeno reagiranje Svjetske banke, Europske unije i Ujedinjenih naroda u provođenju aktivnosti  procjene potreba za oporavak od poplava. Ekspertni timovi su već u BiH i pripremaju procjenu. Ovaj izvještaj će biti prezentiran vlastima u BiH  18. juna i bit će finansiran iz grant sredstava Globalnog fonda za oporavak od katastrofa.

Direktorica Goldstein je u ime cijele grupe Svjetske banke izrazila saosjećanje sa narodom Bosne i Hercegovine. Ona je upoznala predsjedavajućeg Bevandu sa mogućnošću relociranja sredstava u okviru postojećih projekata Svjetske banke koji se mogu preusmjeriti na prioritetnu rekonstrukciju u pogođenim područjima.

Sastanku je prisustvovala i Anabell Abreu, šefica Ureda Svjetske banke u BiH.