Američki univerzitet u BiH
0

Svjetla budućnost za studente sa dvije diplome

Sarajevo-x.com
Bivši predsjednik SAD-a, William J. Clinton, koji se prilikom uručenja diploma za 18 diplomaca prve generacije Američkog univerziteta u BiH prisutnima se obratio videoporukom, poručio je da će diplomcima obrazovanje koje su stekli u ovoj ustanovi osposobiti da žive svoje snove.

“To obrazovanje će vam omogućiti, odnosno zahtjevati od vas da uradite više. Vi ste generacija koja će dovesti Bosnu i Hercegovinu u Evropu i koja će dovesti do ostvarenja sna toliko vaših sugrađana“, poručio je Clinton.

Joseph Kennedy, predsjednik SUNY Cantona, koji je pružio podršku osnivanju AUBiH, dodjelio je američke diplome studentima i odao im počast što su utrli put za stotine onih koji će pratiti njihov put.

“Ovih 18 studenata je preuzelo ogroman rizik – rizikovali su svoj novac i četiri godine svojih života da bi bili dio jedne nove ideje – ideje za koju se predsjednik Prcić zalagao i koju je SUNY Canton podržao – visoko obrazovanje u BiH utemeljeno na američkom sistemu visokog obrazovanja”, rekao je prof. dr. Kennedy, te istakao: "Mnogo očekujemo od vas i znamo da ćete vi ispuniti ta očekivanja“.

Obraćajući se diplomcima, gostima i menadžmentu AUBiH Jonathan Moore, otpravnik poslova u ambasadi SAD-a u BiH, čestitao je prvoj generaciji, ali i onima koji su daju podršku AUBiH.

“Šta god da izaberete za sebe, nađite načina da pomognete svojoj zemlji”, poručio je Moore.

Šefik Mulabegović, rektor AUBiH, koji je studentima uručio bh. diplome, taj čin nazvao je velikim danom u ostvarenju životnih ciljeva diplomaca, ali i AUBiH.

"Ova promocija pokazuje da je Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini uspješno prevladao početne, osnivačke teškoće i dostigao nivo od koga se može ići dalje u nove ambicioznije poduhvate njegovog širenja i afirmacije", rekao je prof. dr. Mulabegović.

Američki industrijalista i veliki prijatelj AUBiH-a, John D. Summers, čestitao je diplomcima, rekavši im da su baš oni izgradili temelje za sve buduće studente.

“Vi ste uložili svoje vrijeme, dio svoje mladosti, porodična novčana sredstva, i postigli ste nešto za što su mnogi u ovoj zemlji mislili da je nemoguće. Vi ćete postati buduće vođe Bosne i Hercegovine“, istakao je John D. Summers, američki industrijalac i filantrop.

Dubravko Martinović proglašen je studentom generacije, a Darjanu Divkoviću je SUNY dodijelio specijalne počasti. Osim njih, diplomirali su: Namik Alagić, Dario Jovanović, Alen Jusufović, Damir Aščerić, Nia Keser, Almir Tahirović, Senka Rešić, Vordan Karić, Alma Atić, Naida Čamdžić, Zlatko Glušac, Amer Ferhatović, Edin Imamović, Ivana Mijatović, Jasna Piragić i Dražen Antić.