Američki univerzitet u BiH
0

Savremenim metodama učenja spremni za globalno tržište

Sponzorirani članak
Caryn Voskuil
Caryn Voskuil
U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli 9. juna će biti uručene diplome prvoj generaciji diplomanata Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini. Ovo je prva generacija bh. mladih koji su završili studij na engleskom jeziku po američkom sistemu obrazovanja i čiji profesori su bili isključivo profesori iz SAD-a.

Zahvaljujući partnerstvu sa Državnim univerzitetom u New Yorku (State University of New York – SUNY) ove diplomante čekaju dvije diplome, SUNY diploma priznata u cijelom svijetu koju će im uručiti Kennedy L. Joseph, predsjednik Njujorškog državnog univerziteta, i bh. diploma Američkog univerziteta u BiH.

"Obrazovanje koje su stekli na AUBiH-u je prije svega orijentirano ka izgradnji buduće karijere ovih mladih ljudi", kazala je za Sarajevo-x.com prof. dr. Caryn Voskuil, savjetnica rektora Američkog univerziteta BiH. "Tokom cijelog studija naši studenti su rješavali primjere iz prakse, koristili su savremene metode učenja, imali su pristup SUNY biblioteci sa preko 18 miliona naslova. Nastavni proces i uslovi u kojima su radili nije se ni po čemu razlikovao od onoga što su mogli imati u SAD-u. Pored toga boravili su jedan semester u New Yorku na SUNY-u gdje su slušali predavanja i polagali ispite. Za razliku od drugih fakulteta naši profesori, zasita vrhunski stručnjaci iz svojih oblasti iz SAD-a, rade sa malim grupama i fokusiraju se na svakog pojedinca. Naš cilj je da nakon sticanja diploma imamo vrhunski obrazovan kadar koji se može nositi sa svim zadacima u savremenom poslovnom okruženju bilo gdje u svijetu".

Voskuil je u Bosnu i Hercegovinu stigla u septembru 2009. godine i od tada živi i radi u Tuzli.

Na pitanje kako gleda na mlade u Bosni i Hercegovini ona je odgovrila: "Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal za napredak upravo u mladima. Oni trebaju da se školuju u skladu sa savremenim standardima i mislim da se taj potencijal treba iskoristiti, jedino tako postoji mogućnost rapidnog napretka države u svakom pogeldu".

Na ceremoniji dodojele diploma u Tuzli pored predsjednika SUNY-a diplomantima će se obratiti i Clifford Bond, potpredsjednik AUBiH, predstavnici Američke ambasade u BiH kao i mnogi drugi zvaničnici iz SAD-a i BiH.