Suđenje Predragu Prošiću
9

Svjedokinja: U maju 1992. ubijeni su mi sin i trudna snaha

FENA
Na suđenju Predragu Prošiću za zločine počinjene u Sanskom Mostu, svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je da su joj sin i snaha, koja je bila trudna, ubijeni u maju 1992. godine, prenosi danas BIRN-Justice Report.

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Čatiba Bašić je ispričala da je nakon napada na naselje u kojem su živjeli njen sin i snaha od jednog čovjeka saznala da su ubijeni.

“Taj čovjek je vidio devet-deset osoba koje su pobijene onako kako su sjedile. Snaha mi je bila trudna i navodno je pogođena u lice. Izgleda da je tijela ubijenih htio zapaliti onaj ko ih je ubio, ali tijela nisu gorjela”, kazala je Bašić.

Tužilaštvo BiH Predraga Prošića tereti da je, kao pripadnik Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na sela na području Sanskog Mosta, te u progonu, zatvaranju, paljenju kuća i ubijanju civila nesrpske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Prošić je 27. maja 1992. ušao u kuću Hilme Hegića, gdje se nalazilo devet civila, među kojima je bila i trudnica, ubio ih, a potom zapalio kuću.

Bašić je kazala da je nakon ekshumacije tijela sa groblja u Sanskom Mostu prepoznala tijelo svog sina.

“Tijelo mog sina je bilo očuvano. Prepoznala sam njegov lik i odjeću”, navela je Bašić.

Damir Topalović, drugi svjedok na ovom suđenju, kazao je da je 27. maja 1992. godine, nakon granatiranja naselja Muhići, morao krenuti, po naređenju vojnika, do mjesta gdje su bili i ostali stanovnici njegovog naselja.

“Kada sam prolazio pored kuće Hilme Hegića, vidio sam da je 15 do 20 metara od kuće stajao Predrag Prošić. Kada je ugledao mene i moju porodicu, prišao nam je pošto nas je poznavao. Od mog oca je tražio pištoj, a otac mu je rekao da nema pištolj”, ispričao je Topalović.

On je kazao da je zajedno sa porodicom i drugim stanovništvom odveden u sportsku dvoranu jedne škole, gdje je čuo da su neki ljudi ubijeni u kući Hilme Hegića.

“Jedan čovjek, kojeg sam poznavao, došao je u sportsku dvoranu gdje smo boravili i rekao nam da su moje komšije i njegova dva sina ubijeni u kući Hilme Hegića”, prisjetio se Topalović.

Svjedok je ispričao da je, zajedno sa majkom i sestrom, uspio napustiti sportsku dvoranu, ali da su njegova starija braća i otac odvedeni u logor Manjača.

Prošića zvanog Pedu svjedok je, kako je rekao, poznavao od prije rata.

Naredno ročište zakazano je za 12. oktobar, kada će Tužilaštvo BiH saslušati dva nova svjedoka.