Suđenje za zločine u S. Mostu
3

Svjedok: Htjeli su me klati u dvorištu, ali me je komšija Srbin spasio

Klix.ba
Predrag Prošić (Foto: Sud BiH)
Predrag Prošić (Foto: Sud BiH)
Na suđenju za zločine u Sanskom Mostu, prvi svjedok Odbrane prisjetio se 27. maja 1992. godine, kada su u naselje Muhići ušli srpski vojnici te je počela pucnjava i paljevina kuća, a njega su htjeli zaklati.

Svjedok Senad Trožić je rekao da je prije ulaska vojnika bio sastanak sa srpskom vlašću pred zgradom policije, na kojem nije postignut dogovor, te je ubrzo uslijedilo granatiranje.

Potom u Muhiće, kako je kazao, ulaze vojnici te počinje pucanje i paljenje kuća, a upečatljiv mu je bio transporter s natpisom “Crni Đorđe” i oko njega 10 do 15 ljudi, a iza su išle neke komšije Srbi. Naveo je da u toj grupi ljudi nije vidio optuženog Predraga Prošića.

“Krenuo je napad, palili su kuće, pucali po ulici. ‘Crni Đorđe’ je sve to sigurno uradio s nekim srpskim oružanim snagama. Mene su htjeli klati u dvorištu, ali me je komšija Srbin spasio”, ispričao je svjedok, te naveo da mu je otac ubijen u kući.

Svjedok je rekao da je za zločin u kući Hilme Hegića saznao nakon dva do tri dana.

Prema optužnici, Prošić je s grupom vojnika došao ispred ove kuće, ušao unutra i iz puške ubio osam civila, među njima i trudnicu. Kuću je, smatra Tužilaštvo BiH, zapalio i otišao. On je optužen i da je, kao pripadnik Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), vršio progon Bošnjaka iz Sanskog Mosta.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, Trožić je rekao da su njegove komšije u Sanskom Mostu spominjale Prošićevo učešće u zločinu, te da je to čuo prije nego će protiv njega biti pokrenut postupak.

Svjedok je naveo da su njegovi sugrađani iz ulice bili zatvoreni u sportsku dvoranu u gradu, odakle su muškarce odveli u logor “Manjača” u blizini Banje Luke.

Kao razlog napada izvedenog 27. maja 1992. svjedok je naveo pogibiju komandanta formacije “Crni Đorđe”, koja se desila dan prije, kao i vjerovanja srpske strane da je u njegovom i susjednom naselju postojao pokret otpora.

Suđenje će biti nastavljeno 28. decembra, javlja BIRN - Justice Report.