BiH
0

Brđanović: Muhidin Bašić je pošten čovjek

FENA
Svjedok Odbrane Muhidina Bašića Tihomir Brđanović kazao je u toku suđenja da se 1992. skrivao oko 15 dana u kući optuženog, ocijenivši ga kao poštenog čovjeka.

Brđanović se 1992. u vrijeme sukoba zatekao u Varešu, gdje je bio u posjeti bolesnom ocu.

"Ja sam Hrvat i moja tetka je dotrčala uplakana kazavši da me traže uniformisani ljudi, nakon čega smo krenuli ka Kladnju", rekao je svjedok, istaknuvši da je zaustavljen na punktu Armije BiH (ABiH), gdje je pitao da ga puste jer poznaje Muhidina Bašića.

Nakon puštanja, kako je kazao, svjedok je otišao u vikendicu Muhidina Bašića, gdje je ostao do smirivanja sukoba.

"Bili smo u dijelu kuće gdje žive njegovi roditelji, a kasnije su došli još neki ljudi i sakrili se tu. Znali smo da su Bašići pošteni i da će nas primiti", rekao je svjedok.

Mario Kapetanović, drugi svjedok koji je pri Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) radio na ovom predmetu, kazao je da je od samog početka predmet bio označen kao "tajni".

Kerim Čelik, branilac optuženog Bašića, svjedoku je priložio službene zabilješke koje je sačinio i za koje je potvrdio da su njegove.

Svjedok Kapetanović je objasnio da službene zabilješke ne predstavljaju dokaz, te da su samo putokazi kako bi se došlo do prave istine.

U jednoj od zabilješki od 15. oktobra 2010. stoji kako je u razgovoru sa žrtvom silovanja saznao da je ona dobila poruku za rođendan na mobitel s nepoznatog broja.

"Pisalo je: ‘Mnogo sreće za vaš rođendan!’ i ja sam to tako stavio u službenu zabilješku iako znam da naši operativni sistem ne dozvoljava slanje poruke s nepoznatog broja", objasnio je svjedok.

Kapetanović je također rekao da zna da su njegove zabilješke izašle u nekim dnevnim novinama ali da je on oslobođen krivice za to, objasnivši da je dokumente novinaru dao neko drugi.

U optužnici se navodi da su Bašić i Šijak, zajedno s dva neidentifikovana pripadnika ABiH, 25. januara 1994. prisilili na seksualni odnos zaštićenu svjedokinju A, koja je bila u posjeti u zatvoru u Varešu.

Bašić je bio načelnik ratnog Odjeljenja Službe državne bezbjednosti u Olovu, a Šijak vojni policajac 122. lake brigade ABiH.

Svjedok Ivica Kir koji je tokom 1993. i 1994. radio kao zamjenik komandira policijske stanice Careva ćuprija kazao je da je u aprilu 1994. svjedok C pozvan da da iskaz.

"Ispitivao ga je Muhidin Bašić, a nakon razgovora je pušten kući, to je bila redovna procedura", rekao je svjedok, dodavši da niko od Hrvata, koliko zna, nije imao problema te da su imali povjerenje u policiju.

Svjedok Rešid Plećan je kazao da mu je prvooptuženi Bašić u novembru 1993. ponudio da radi u Službi državne bezbijednosti (SJB).

"Angažovan sam u selu Ćunište i nadgledao sam kuću Taiba Gogića, bivšeg načelnika Olova. Pratio sam ko dolazi i odlazi", rekao je svjedok.

Dodao je da kada bi došao do ‘određenih saznanja’, o tome bi obavijestio svog šefa Muhidina Bašića, te se prisjetio događaja kada je Gogić priveden da da izjavu u Olovu.

Nastavak suđenja je 3. septembra, kada će svjedočiti tri nova svjedoka Odbrane, javio je BIRN.