|

Svjedokinja: Majka je ležala bez pola glave, otac izrešetan

Svjedokinja: Majka je ležala bez pola glave, otac izrešetan
0
Klix.ba
4.12.2012. u 17:20
0
komentara
0

dijeljenja
Svjedokinja: Majka je ležala bez pola glave, otac izrešetan Edin Džeko
Na suđenju Edinu Džeki, bivšem vojniku jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), svjedokinje Optužbe opisale su događaje u Trusini kod Konjica od 16. aprila 1993. godine, kada su ubijeni članovi njihovih porodica.
Svjedokinja Marija Miškić ispričala je da su trojica naoružanih vojnika u crnim uniformama ušla u podrum i izvela nju s djetetom i još dvoje komšija. Nakon što joj je neko kazao da bježi kroz selo, svjedokinja je, kako je rekla, počela trčati zajedno s djetetom i na cesti je vidjela Veljka Krešu.

Miškić je kazala da je ubrzo zatvorena u jednu kuću sa ženama i djecom, a predvečer su premješteni u drugu, gdje je od komšije Smaila Memića saznala da su joj ubijeni roditelji, Ilija i Anđa Ivanković, koji su ostali u kući.

“Otišla sam do svoje kuće 18. aprila. Vidjela sam mamu u poluležećem položaju, nije imala pola glave. Otac je, izrešetan, ležao na leđima. Unijela sam ih u kupatilo, a Meho Šahić mi je pomogao”, ispričala je svjedokinja.

Vojnike koje je vidjela ispred svoje kuće nazvala je “grupom koja je ubijala”, prenosi BIRN Justice Report.

Džeki je na teret stavljeno da je tokom napada pripadnika ABiH na selo Trusina ubio troje starijih civila hrvatske nacionalnosti.

Druga svjedokinja, Luca Krešo, rekla je da je prije napada na Trusinu njen muž bio na položaju na obližnjem brdu Križ, dok je ona s djecom bila u kući svekra i svekrve, Smiljka Kreše i Mare Krešo. Kada je krenula do svoje kuće, svjedokinja je, kako je kazala, svratila kod komšinice na kafu i onda je počelo pucanje.

Komšinici su na vrata, kako je rekla, došla dvojica vojnika koji su ih istjerali vani. Nakon što je molila, svjedokinja je, kako je ispričala, otišla po djecu u pratnji jednog vojnika, te je usput vidjela mrtvog komšiju Veljka Krešu.

Kada je ušla u kuću, svjedokinja je, kazala je, u hodniku vidjela mrtvog svekra, a potom je otišla do druge kuće, gdje je zatekla svekrvu s djecom i druge mještane.

“Tu sam čula da mi je kćerka Arijana, koja je tada imala četiri godine, ranjena u ruku. Bila joj je previjena ruka. Odatle smo otišli u kuću Vide Drlje, a predvečer je došla Dragica Drljo i rekla da su muškarci strijeljani u Gaju”, ispričala je svjedokinja.

Njen suprug je bio među nekoliko muškaraca koji su strijeljani u zaseoku Gaj. Džeko je optužen da je s još nekoliko vojnika jedinice “Zulfikar” pucao u njih po okončanju napada. Optužen je i za zločine u Jablanici počinjene u drugoj polovini 1993. godine

Nastavak suđenja zakazan je za 11. decembar.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.