{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Handanović govorila o ubistvu bračnog para u Trusinama

F
11.9.2012. u 18:42
0
Handanović govorila o ubistvu bračnog para u Trusinama
0
Handanović govorila o ubistvu bračnog para u Trusinama
Edin Džeko
Rasema Handanović, svjedokinja Tužilaštva BiH, izjavila je kako je optuženi Edin Džeko 16. aprila 1993. u selu Trusina kod Konjica ubio stariji bračni par hrvatske nacionalnosti.
Handanović, nekadašnja pripadnica odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), ispričala je da je Džeko, njen bivši saborac iz jedinice, u bračni par ispalio kraći rafal iz puške.

“Stariji čovjek je pogođen, mislim, u stomak i grudi. Žena je zaplakala i pokleknula preko njega, pretpostavljam da je pogođena u leđa”, rekla je Handanović, koja je osuđena na pet i po godina zatvora nakon što je u aprilu ove godine priznala učešće u ubistvima u Trusini.

Džekina braniteljica Vasvija Vidović tokom unakrsnog ispitivanja tvrdila je da je ovo ubistvo počinila Handanović.

“Ja vam tvrdim da ste vi ovo učinili u prisustvu više ljudi”, kazala je Vidović, što je svjedokinja negirala, rekavši da je “osuđena za što je kriva”.

Prema optužnici, u sklopu napada na Trusinu, Džeko je ubio dvije starice i jednog starca hrvatske nacionalnosti. Handanović je priznala krivicu za učešće u strijeljanju nekoliko civila i zarobljenih vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), što je također optužnicom na teret stavljeno i Džeki.

Nakon ubistva bračnog para, kako je navela Handanović, pripadnici odreda “Zulfikar” došli su u zaselak Gaj, gdje je ona vidjela šest ili sedam muškaraca u civilnoj i vojnoj odjeći postrojene uza zid.

Handanović je rekla da je tadašnji pripadnik odreda “Zulfikar” Nedžad Hodžić izdao naređenje za strijeljanje muškaraca.

Prije toga, kako je ispričala svjedokinja, Hodžić je preko “motorole” upitao Nihada Bojadžića, tadašnjeg zamjenika komandanta “Zulfikara”, šta da radi s civilima, a da je ovaj odgovorio da ih pobiju.

“Nedžad je rekao: ‘Streljački vod!’ Jedan mladić je pokušao da pobjegne. Onda je Nedžad zavikao da pucamo, i svi smo pucali”, ispričala je svjedokinja, dodavši da je osim nje, između ostalih, pucao i optuženi Džeko.

Na pitanje Odbrane da li je ona počela pucati prema mladiću prije naređenja, Handanović je odgovorila negativno.

U odvojenom predmetu za zločine u Truisni se, osim Bojadžiću i Hodžiću, sudi i Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima ABiH.

Suđenje će biti nastavljeno 19. septembra, prenosi BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: