Nastavak suđenja
0

Svjedok: Vlahović je odveo mog komšiju, vratio se isprebijan

FENA
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
U nastavku suđenja za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vrace, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je optuženi Veselin Vlahović odveo njegovog komšiju iz stana, nakon čega se vratio isprebijan.

Svjedok Safet Miličević je do jula 1992. godine živio na Grbavici i sjeća se odvođenja komšije Nijaza Alispahića, a poslije je saznao da ga je odveo i premlatio optuženi Veselin Vlahović.

"Sjedili smo ispred zgrade i naišao je jedan vojnik kojeg nisam znao i pitao je ko je Nijaz Alispahić, a nakon što se Nijaz javio, on ga je poveo sa sobom", rekao je Miličević.

Nakon odvođenja, sve komšije koji su sjedili ispred zgrade su prešli u stan kod Nijazove supruge, a poslije nekoliko sati, Nijaz se vratio sav isprebijan.

"Čuli smo galamu u ulazu i vojnik je doveo isprebijanog Nijaza koji je jaukao, a nas je potjerao u stanove", dodao je svjedok Miličević.

Prema iskazu svjedoka, Nijaz mu je rekao da ga je Vlahović vodio i na Trebević, gdje je "vidio neku rupu iz koje se osjetio strašan smrad", a nakon toga su otišli u podrum njihove zgrade da Nijaz preda novac i zlato.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića za ubistva, silovanja, zlostavljanja, pljačku, nestanke i druga nečovječna djela počinjena 1992. nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Ostatak suđenja je bio zatvoren za javnost zbog svjedočenja žrtve silovanja. Nastavak suđenja je 23. maja 2012. godine, prenosi BIRN - Justice Report.