{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlahović pričao da je na Zlatištu ubio Manuelu

12.4.2012. u 18:46
0
0
Vlahović pričao da je na Zlatištu ubio Manuelu
0
Vlahović pričao da je na Zlatištu ubio Manuelu
Veselin Vlahović Batko
U nastavku suđenja za zločine počinjene 1992. na Grbavici, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako ga je optuženi Veselin Vlahović zvani Batko upoznao s djevojkom koju je predstavio kao svoju suprugu, da bi mu nakon deset dana rekao da ju je ubio na Zlatištu.
Zaštićeni svjedok Tužilaštva S-25 ispričao je da je u junu 1992., kao 14-godišnjak, bio doveden u zgradu “Digitron”, te da je ubrzo upoznao optuženog, koji ga je odveo u svoj stan. “Na tranzitu mi je nabrao trešanja i mislio sam da će me poslije toga ubiti, ali on je predložio da me upozna sa svojom suprugom”, kazao je S-25.

Kada su došli u stan, dodao je svjedok, primijetio je lance koji su bili privezani za radijator, ali nije mogao reći da li je djevojka koju je Batko predstavio kao Manuelu bila zavezana. S-25 je prenoćio u hodniku stana, dok je optuženi s djevojkom bio u jednoj sobi. “Deset dana nakon toga, Batko mi je rekao da je Manuelu odveo na Zlatište i ubio je”, prisjetio se svjedok.

Prema kazivanju S-25, Vlahović i Saša Baričanin su ga vodili sa sobom po Grbavici kada su tražili novac i maltretirali ljude. Prvostepeno vijeće Suda BiH u novembru 2011. osudilo je Sašu Baričanina na 18 godina zatvora za zločine u Sarajevu. On je proglašen krivim za ubistvo tri osobe, kao i višestruko silovanje ženske osobe, te za držanje jedne osobe u ropskom odnosu.

Svjedok S-25 je ispričao kako su Baričanin i Vlahović iz jednog stana odveli dva muškarca na informativni razgovor, dok je on ostao čuvati dvije mlađe i jednu stariju ženu, koje su poslije također prebačene u drugi stan. “Sve su ih privezali, a potom su stariju ženu i dva muškarca odveli, nakon čega im se gubi svaki trag. Ja sam ostao s dvije mlađe žene, i kada su se njih dvojica vratili, rekli su mi da mogu da idem”, kazao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića za ubistva, silovanja, zlostavljanja, pljačku, nestanke i druga nečovječna djela počinjena 1992. godine nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići. Svjedok S-27, koji je od 1992. do 1995. godine radio za Komisiju za razmjenu Republike Srpske, ispričao je kako je, dok je prolazio, na lokalitetu iznad Vraca čuo pucanj.

“Vidio sam i svjetlucanje nakon pucnja, a potom jedno vozilo koje odlazi s tog mjesta”, rekao je svjedok i dodao da je prišao i vidio dvoje mrtvih kako leže na ulici. Potom je, kako je naveo, upalio vozilo i sustigao drugi automobil, za čijim volanom je sjedila osoba sa “šajkačom na glavi”.

“Prepoznao sam Batka. Znam da se dosta ljudi s Grbavice žalilo na njega”, rekao je svjedok i dodao da je sve prijavio Vojnoj policiji, koja je “Batka protjerala s Grbavice”. Nastavak suđenja je 18. aprila 2012. godine, kada će se u sudnici pojaviti tri svjedokaTužilaštva BiH, javio je Birn.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: