Suđenje za zločine na Grbavici
0

Vlahović pričao da je na Zlatištu ubio Manuelu

Klix.ba
Veselin Vlahović Batko
Veselin Vlahović Batko
U nastavku suđenja za zločine počinjene 1992. na Grbavici, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako ga je optuženi Veselin Vlahović zvani Batko upoznao s djevojkom koju je predstavio kao svoju suprugu, da bi mu nakon deset dana rekao da ju je ubio na Zlatištu.

Zaštićeni svjedok Tužilaštva S-25 ispričao je da je u junu 1992., kao 14-godišnjak, bio doveden u zgradu “Digitron”, te da je ubrzo upoznao optuženog, koji ga je odveo u svoj stan. “Na tranzitu mi je nabrao trešanja i mislio sam da će me poslije toga ubiti, ali on je predložio da me upozna sa svojom suprugom”, kazao je S-25.

Kada su došli u stan, dodao je svjedok, primijetio je lance koji su bili privezani za radijator, ali nije mogao reći da li je djevojka koju je Batko predstavio kao Manuelu bila zavezana. S-25 je prenoćio u hodniku stana, dok je optuženi s djevojkom bio u jednoj sobi. “Deset dana nakon toga, Batko mi je rekao da je Manuelu odveo na Zlatište i ubio je”, prisjetio se svjedok.

Prema kazivanju S-25, Vlahović i Saša Baričanin su ga vodili sa sobom po Grbavici kada su tražili novac i maltretirali ljude. Prvostepeno vijeće Suda BiH u novembru 2011. osudilo je Sašu Baričanina na 18 godina zatvora za zločine u Sarajevu. On je proglašen krivim za ubistvo tri osobe, kao i višestruko silovanje ženske osobe, te za držanje jedne osobe u ropskom odnosu.

Svjedok S-25 je ispričao kako su Baričanin i Vlahović iz jednog stana odveli dva muškarca na informativni razgovor, dok je on ostao čuvati dvije mlađe i jednu stariju ženu, koje su poslije također prebačene u drugi stan. “Sve su ih privezali, a potom su stariju ženu i dva muškarca odveli, nakon čega im se gubi svaki trag. Ja sam ostao s dvije mlađe žene, i kada su se njih dvojica vratili, rekli su mi da mogu da idem”, kazao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića za ubistva, silovanja, zlostavljanja, pljačku, nestanke i druga nečovječna djela počinjena 1992. godine nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići. Svjedok S-27, koji je od 1992. do 1995. godine radio za Komisiju za razmjenu Republike Srpske, ispričao je kako je, dok je prolazio, na lokalitetu iznad Vraca čuo pucanj.

“Vidio sam i svjetlucanje nakon pucnja, a potom jedno vozilo koje odlazi s tog mjesta”, rekao je svjedok i dodao da je prišao i vidio dvoje mrtvih kako leže na ulici. Potom je, kako je naveo, upalio vozilo i sustigao drugi automobil, za čijim volanom je sjedila osoba sa “šajkačom na glavi”.

“Prepoznao sam Batka. Znam da se dosta ljudi s Grbavice žalilo na njega”, rekao je svjedok i dodao da je sve prijavio Vojnoj policiji, koja je “Batka protjerala s Grbavice”. Nastavak suđenja je 18. aprila 2012. godine, kada će se u sudnici pojaviti tri svjedokaTužilaštva BiH, javio je Birn.