Suđenje Ratku Mladiću
1

Svjedok: U KPD Foča Bošnjake su zlostavljali i kasnije ubijali

FENA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Bivši zarobljenik Kazneno-popravnog doma (KPD) u Foči posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da su pripadnici srpskih snaga u tom zatvoru 1992. i 1993. godine Bošnjake držali u nehumanim uslovima, zlostavljali ih i ubijali.

Svjedok, čiji je identitet zaštićen pseudonimom RM-046, izjavio je da su pritvorenici u KPD-u Foča, gdje je bio od aprila 1992. do jula 1993. godine, bili “maltretirani”,“fizički napadani” i da je “veliki broj ljudi odveden i niko ih više nije vidio žive”. Drugi su u pritvoru umrli od zlostavljanja i bolesti.

Prema optužnici protiv Mladića, tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), Foča je jedna od sedam općina u kojoj je progon Bošnjaka i Hrvata, koji su sprovele snage pod njegovom komandom, poprimio razmjere genocida. Svjedok RM-046 – iz čijeg iskaza proizlazi da je ljekar poslije rata je učestvovao u ekshumacijama pet grobnica u kojima su pronađeni posmrtni ostaci zatočenika iz Foče.

Opisujući odvođenje 45 pritvorenih Bošnjaka 17. septembra 1992. godine svjedok je kazao da su “oni svi bili ubijeni”, iako su, prema dokumentu srpskih vlasti prikazanom u sudnici, bili “oslobođeni zato što je utvrđeno da nisu počinili ratne zločine nad srpskim narodom”.

“Tijela mnogih od njih su ekshumirana, a karakteristično je da nisu bila bacana u istu masovnu grobnicu, nego u više njih”, naveo je RM-046, koji je za rijeku Drinu rekao da je bila najveća masovna grobnica. Svjedok je sugerisao da su bošnjački zatočenici bili odvođeni i ubijani “iz odmazde” za gubitke koje je VRS trpjela na ratištima. Rekao je da ga je “doktor Dragović”, koji je liječio pritvorenike, upozorio da će za svakog srpskog vojnika poginulog tokom ofanzive na Goražde biti ubijeno “tri do pet muslimana” iz KPD-a Foča. “I zaista se to desilo”, kazao je RM-046.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Miodrag Stojanović sugerisao je svjedoku da je bio uhapšen zbog svog političkog angažmana u Stranci demokratske akcije. “Ne, uhapšen sam zato što sam musliman i zato što sam se zalagao za drugu opciju”, odgovorio je svjedok, naglašavajući da je ta opcija bila suprotna stavu Srpske demokratske stranke da Srbi i Bošnjaci više ne mogu živjeti zajedno.

RM-046 negirao je da su među pritvorenima bili pripadnici “Zelenih beretki” i “Patriotske lige”, tvrdeći da su svi u Domu bili civili. Na pitanje branioca, svjedok je potvrdio da su čuvari u zatvoru bili radnici Ministarstva pravde RS-a, a ne pripadnici vojske. Optuženi Mladić danas nije prisustvovao većem dijelu zasjedanja zato što je želio da se susretne sa ministrom pravde Srbije Nikolom Selakovićem, koji je u sudskom pritvoru u Scheveningenu posjetio Srbe optužene i nepravosnažno osuđene za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

U sudnicu se optuženi vratio tek krajem rasprave. Proces protiv Mladića - koji je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce - biće nastavljen iduće sedmice, javlja BIRN.