|

Svjedok Tužilaštva: Bošnjaci iz Srebrenice nikada nisu stigli u logor Batković

Svjedok Tužilaštva: Bošnjaci iz Srebrenice nikada nisu stigli u logor Batković
0
Klix.ba
26.11.2013. u 12:29
3
komentara
0

dijeljenja
Svjedok Tužilaštva: Bošnjaci iz Srebrenice nikada nisu stigli u logor Batković Ratko Mladić
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Haškog tužilaštva je posvjedočio da je Glavni štab Vojske Republike Srpske (VRS) najavio u julu 1995. da će zarobljeni Bošnjaci iz Srebrenice biti sprovedeni u logor Batković kod Bijeljine, u koji oni nikada nisu stigli.
Svjedok Milenko Todorović, nekadašnji oficir za sigurnost Istočnobosanskog korpusa VRS-a, koji je bio nadležan za “sabirni centar” u Batkoviću, rekao je da je dan nakon pada Srebrenice dobio telegram od nadređenog Zdravka Tolimira, tadašnjeg pomoćnika komandanta VRS-a za obavještajno-sigurnosne poslove.

“U telegramu je stajao zadatak da se pripremi smještaj za 1.000-1.200 ratnih zarobljenika iz enklave Srebrenica, koji će tih dana biti sprovedeni u Batković”, kazao je Todorović.

Komanda Istočnobosanskog korpusa VRS-a, po svjedokovom iskazu, željno je očekivala zarobljenike, u nadi da će oni biti razmijenjeni za srpske vojnike koje je zarobila Armija BiH (AR BiH). “Kad se za dan, dva, tri, zarobljenici nisu pojavili u Batkoviću, roditelji naših zarobljenih vojnika počeli su protestovati”, prisjetio se Todorović.

Svjedok je rekao da je zbog protesta pozvao telefonom Tolimira i pitao ga kad će stići zarobljenici, te da mu je on odgovorio: “Radite po svom planu, odustalo se od tog zadatka.”

Haško tužilaštvo tereti bivšeg komandanta VRS-a Mladića za genocid počinjen nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka. Njemu se sudi i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Unakrsno ispitujući svjedoka, Mladićev branilac Miodrag Stojanović sugerisao je da je naredba da se logor u Batkoviću pripremi za prijem zarobljenika, po propisima, morala doći “komandnom”, a ne “sigurnosnom” linijom. Todorović je to potvrdio.

Upitan da li je to bilo naređenje Mladića, svjedok je odgovorio da “uopšte nije spominjano Mladićevo ime”, dodavši, međutim, da je “neko iz lanca komande – ne bih se opredjeljivao ko” naložio Tolimiru da to naređenje prenese komadi Istočnobosanskog korpusa VRS-a.

Svjedok je izjavio i da u Batkoviću nije bilo zločina niti ozbiljnijeg kršenja ljudskih prava zarobljenika.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...