{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedok Tužilaštva: Bošnjaci iz Srebrenice nikada nisu stigli u logor Batković

26.11.2013. u 12:29
0
3
Svjedok Tužilaštva: Bošnjaci iz Srebrenice nikada nisu stigli u logor Batković
0
Svjedok Tužilaštva: Bošnjaci iz Srebrenice nikada nisu stigli u logor Batković
Ratko Mladić
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Haškog tužilaštva je posvjedočio da je Glavni štab Vojske Republike Srpske (VRS) najavio u julu 1995. da će zarobljeni Bošnjaci iz Srebrenice biti sprovedeni u logor Batković kod Bijeljine, u koji oni nikada nisu stigli.
Svjedok Milenko Todorović, nekadašnji oficir za sigurnost Istočnobosanskog korpusa VRS-a, koji je bio nadležan za “sabirni centar” u Batkoviću, rekao je da je dan nakon pada Srebrenice dobio telegram od nadređenog Zdravka Tolimira, tadašnjeg pomoćnika komandanta VRS-a za obavještajno-sigurnosne poslove.

“U telegramu je stajao zadatak da se pripremi smještaj za 1.000-1.200 ratnih zarobljenika iz enklave Srebrenica, koji će tih dana biti sprovedeni u Batković”, kazao je Todorović.

Komanda Istočnobosanskog korpusa VRS-a, po svjedokovom iskazu, željno je očekivala zarobljenike, u nadi da će oni biti razmijenjeni za srpske vojnike koje je zarobila Armija BiH (AR BiH). “Kad se za dan, dva, tri, zarobljenici nisu pojavili u Batkoviću, roditelji naših zarobljenih vojnika počeli su protestovati”, prisjetio se Todorović.

Svjedok je rekao da je zbog protesta pozvao telefonom Tolimira i pitao ga kad će stići zarobljenici, te da mu je on odgovorio: “Radite po svom planu, odustalo se od tog zadatka.”

Haško tužilaštvo tereti bivšeg komandanta VRS-a Mladića za genocid počinjen nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka. Njemu se sudi i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Unakrsno ispitujući svjedoka, Mladićev branilac Miodrag Stojanović sugerisao je da je naredba da se logor u Batkoviću pripremi za prijem zarobljenika, po propisima, morala doći “komandnom”, a ne “sigurnosnom” linijom. Todorović je to potvrdio.

Upitan da li je to bilo naređenje Mladića, svjedok je odgovorio da “uopšte nije spominjano Mladićevo ime”, dodavši, međutim, da je “neko iz lanca komande – ne bih se opredjeljivao ko” naložio Tolimiru da to naređenje prenese komadi Istočnobosanskog korpusa VRS-a.

Svjedok je izjavio i da u Batkoviću nije bilo zločina niti ozbiljnijeg kršenja ljudskih prava zarobljenika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: