BiH
0

Svjedok se ne sjeća da ga je Eso Macić tukao

FENA
U Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno je suđenje Esi Maciću. Svjedok odbrane Velimir Đorđić ispričao je da je pretučen u logoru Čelebići (općina Konjic) u august 1992. godine, ali da ne zna ko ga je tukao.

Svjedočeći u korist optuženog, ispričao je da je pretučen kada su predstavnici Crvenog krsta dolazili u logor Čelebići, ali se ne sjeća da ga je tukao optuženi Macić kojeg je od ranije poznavao iz viđenja.

“Tuča je bila odmah nakon odlaska predstavnika Crvenog krsta, sat ili dva nakon toga. Mislim da je u augustu 1992. godine dolazio Crveni krst. Ne znam koliko se fino prisjećati toga, ja bih to da zaboravim. Tuča je bila, okretanje uza zid u dva ili tri reda i udaranje. Ne sjećam da me Eso Macić tukao”, rekao je Đorđić, istaknuvši da nije vidio da je optuženi Macić nekoga od zarobljenika tukao.

Đorđić, koji je zajedno sa još 11 muškaraca krajem maja 1992. godine zarobljen na Bjelašnici, ispričao je da je nakon kratkotrajnog pritvaranja na Igmanu i u objektu “Silos” u Tarčinu odveden u logor Čelebići.

Svjedok je istaknuo da je iz Čelebića, gdje je bio zatvoren u objektu šest, nekoliko puta vođen u “Musalu”, te da je nakon toga ponovo vraćan u Čelebiće.

Svjedok je ustvrdio da ga optuženi Macić nije tukao ni u Musali, niti je vidio da nekog drugog udara.

“Esu Macića sam poznavao iz viđenja prije rata, znali smo se iz Konjica. Dok sam bio u objektu šest, ne sjećam se da je Macić ulazio u taj objekat, kao ni u objekt u ‘Musali’”, rekao je Đorđić.

Državno tužilaštvo tereti Macića, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti u logoru Čelebići i Sportskoj sali “Musala” u blizini Konjica.

Kako je navedeno u optužnici, Macić je 1992. sudjelovao u ubistvu dva srpska civila u logoru Čelebići, te u nanošenju teških povreda zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u “Musali”, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. april ove godine.