BiH
0

Svjedok: Optužena me razbijenom flašom parala po ruci

FENA
Pred Osnovnim sudom u Brčko Distriktu BiH više osoba je svjedočilo protiv Monike Karan-Ilić, optužene za mučenje, nečovječno postupanje i psihičko maltretiranje civila tokom rata u logoru.

Svjedok Marko Margić rekao je da ga je ova optuženica parala razbijenom flašom po ruci dok je bio zatočen u logoru Luka u Brčkom, javio je BIRN - Justice Report.

Po Margićevom svjedočenju, on je tamo doveden 11. juna 1992. godine i nakon odbijanja da ide na radnu obavezu, odveden iz hangara u kancelariju preko puta.

"Tu je sjedila Monika koja je u ruci imala razbijenu flašu kojom me počela parati po rukama, ali me nije rasjekla. Izgledalo mi je kao da je bila u alkoholisanom stanju", prisjetio se ovaj svjedok.

Svjedokinja Ramiza Fetahović ispričala je da je iz brčanske bolnice, gdje je radila kao medicinska sestra, i ona odvedena u logor Luka.

Optužena je maltretirala zatočenika kojeg su zvali Ado, posvjedočila je.

"Vidjela sam kako je Monika, dok je on ležao na podu, stala iznad njega i udarala ga razbijenom flašom po dlanovima. Poslije je neko od vojnika donio so i posipali su mu je po posjekotinama. Ado je vrištao, a oni su se smijali", ispričala je Fetahović.

Svjedok Sabahudin Islamović ispričao je da je za dva mjeseca, koliko je bio u logoru, često viđao Moniku Karan-Ilić.

"Čuo sam od drugih zarobljenika da je ona svašta radila. Znala je ulaziti u hangar gdje smo bili i psovati nam”, kazao je Islamović.

Prema njegovim riječima, najviše je bio premlaćivan zatočenik Amir Didić kojem je lice bilo “skroz neprepoznatljivo i natečeno".

"Jednom je došla Monika u hangar, skinula nogom spužvu kojom je Amir bio prekriven i pitala: ‘Zar si još živ?’”, rekao je Islamović i dodao da su svi logoraši bili mučeni i zlostavljani u kancelarijama preko puta hangara.

I svjedok Šefik Hasanović je potvrdio da su Amira Didića najviše tukli i da im je on pričao kako su ga optužena i drugi vojnici udarali.

"Jednom je čak zatražio od ostalih zarobljenika da mu pomognu da se ubije jer nije mogao više da trpi bolove”, kazao je.

Hasanović se prisjetio da je Karan-Ilić jednom ušla u hangar s pištoljem i kesom i rekla im da sve izvade iz džepova, navodeći “da to nije pljačka nego dobrovoljni prilog za srpsku vojsku”.

"I od mene je pokupila sve dokumente, a najviše me pogodilo što mi je poderala sliku moje kćerke uz konstataciju da mi to više neće trebati", kazao je Hasanović.

Vještak Zdenko Cirhlaž je na suđenju pojasnio svoj nalaz iz 2004. godine, navodeći da je kod Amira Didića konstatovao više ožiljaka na glavi, usni i nadlaktici, a da mu je oštećeni rekao da su mu bila slomljena i dva rebra.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 3. septembar, kada bi trebao svjedočiti Didić.

Moniku Karan-Ilić optužnica po osam tačaka tereti da je od početka maja do 10. jula 1992. godine u koncentracionom logoru Luka i Stanici javne bezbjednosti u Brčkom svakodnevno mučila, nečovječno postupala te psihički zlostavljala civilno stanovništvo.