Osnovni sud u Brčkom
2

Moniki Karan-Ilić produžen pritvor za još dva mjeseca

FENA
Osnovni sud Brčko Distrikta produžio je za još dva mjeseca pritvor Moniki Karan-Ilić, optuženoj za zločine počinjene u Brčkom 1992. godine.

Tužilaštvo je predložilo produženje pritvora zbog opasnosti od bjekstva s obzirom da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina i veća, i jer bi puštanje na slobodu osumnjičene moglo dovesti do narušavanja javnog reda.

Moniku Karan-Ilić optužnica u osam tačaka tereti da je od početka maja do jula 1992. u koncentracionom logoru “Luka” i Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Brčkom svakodnevno mučila, nečovječno postupala, te fizički i psihički zlostavljala civilno stanovništvo.

Branioci optužene, kao i Karan-Ilić lično, usprotivili su se produženju pritvora, predloživši Sudu da se s ciljem osiguranja prisustva optužene sudskom procesu primijene mjere oduzimanja ličnih i putnih isprava, odredi kućni pritvor, te založi nepokretna imovina kao jamčevina.

U obrazloženju ovog zahtjeva navedeno je da se optužena prije hapšenja nije nalazila u bjekstvu, da je godinama živjela u Banjaluci, te da je potrebno da se brine o malodobnom sinu, koji trenutno nema staratelja.

Karan-Ilić se od decembra 2011. nalazi u pritvoru u Bijeljini, prenosi BIRN - Justice Report.

Početak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 12. juni 2012. godine.