{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedok odbrane tereti optuženog Sašu Zečevića

F
14.4.2011. u 18:16
0
0
Svjedok odbrane tereti optuženog Sašu Zečevića
0
Svjedok odbrane tereti optuženog Sašu Zečevića
Ljubiša Ćetić, koji je osuđen zbog strijeljanja civila na Korićanskim stijenama, kao svjedok odbrane kazao je danas u Sudu BiH da je i optuženi Saša Zečević učestvovao u ubistvima, javio je BIRN -Justice Report.
Ljubiša Četić, bivši pripadnik Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor je rekao da je optuženi Zečević bio u jednom od dva autobusa u kojem su se nalazili muškarci što su ranije izdvojeni od ostalih civila iz konvoja koji je išao prema Travniku u augustu 1992. godine.

“Na zadnja vrata drugog autobusa smo ušli Zečević i ja, a naprijed su bili Miroslav Paraš i Darko Mrđa. Autobusi su potom krenuli odvojeno od kolone i zaustavili se kod jedne okuke. Svi smo pucali u postrojene muškarce”, kazao je svjedok Četić, te dodao da je egzekucija po naređenju Paraša počela od prvog autobusa, odakle su se čule i detonacije bombi.

Četić je pozvan kao svjedok odbrane optuženih Radoslava Kneževića, Petra Čivčića, Branka Topole i Marinka Ljepoje.

U martu prošle godine, Četić je sklopio sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH i osuđen je na 13 godina zatvora.

Pored Zečevića, za učešće u pratnji konvoja s više od 1.000 civila koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju i ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama, Tužilaštvo BiH tereti Kneževića, Ljepoju, Čivčića i Topolu.

U optužnici se navodi da je Čivčić bio komandir Prvog odjeljenja Interventnog voda SJB-a Prijedor, Zečević, Ljepoja i Knežević pripadnici voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Darko Mrđa, bivši pripadnik Interventnog voda specijalne policijske jedinice iz Prijedora, pred Tribunalom u Haagu osuđen je na 17 godina zatvora za zločin na Korićanskim stijenama, dok je Paraš, kao komandir ovog voda, u međuvremenu preminuo.

Četić je rekao da je u pratnji konvoja od optuženih samo vidio Ljepoju na mjestu kada je bilo razdvajanje civila.

“Tražio sam neke ljude i Ljepoju sam vidio na dnu konvoja kako stoji i puši cigaretu ispred autobusa koji je obezbjeđivao. Kada sam krenuo sa dna kolone, čuo sam da je njegov autobus pokvaren i da neće ići”, rekao je Četić, te dodao da u povratku nije vidio taj pokvareni autobus.

Na ovom suđenju iskaz je dao i Gordan Đurić, nekadašnji pripadnik Interventnog voda, koji je u septembru 2009. godine priznao krivicu za učešće u zločinima na Korićanskim stijenama i osuđen je na osam godina zatvora.

Đurić je dao iskaz kao svjedok odbrana optuženih Kneževića, Čivčića i Ljepoje, rekavši kako je rođaka Ljepoju vidio na mjestu razdvajanja civila gdje je bio pokvareni autobus.

Također je kazao kako Ljepoju nije vidio na kasnijim dijelovima puta.

“Na povratku sam vidio taj pokvareni autobus i mislim da sam i njega vidio tu”, rekao je Đurić.

U korist odbrana optuženih Kneževića i Čivčića, iskaz je dao Rajko Basrak, također bivši pripadnik Interventnog voda, koji je rekao da je sa kolegom otišao na mjesto organizovanja konvoja odakle su se, po Parašovom naređenju, vratili u policijsku stanicu.

Sva trojica svjedoka su rekli kako je Paraš bio autoritet, te da se niko nije mogao suprotstaviti njegovim naredbama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: