Korićanske stijene
0

Svjedok: Snimio sam gomile leševa

Sarajevo-x.com
Na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, svjedok Odbrane kazao je da je 1992. godine izvršio snimanje mjesta stradanja oko 200 osoba na planini Vlašić.

Milivoje Pavičić, bivši kriminalistički tehničar Centra službi bezbjednosti (CSB) u Banjoj Luci, rekao je da je krajem augusta 1992. boravio na Korićanskim stijenama, gdje je kamerom snimao tijela ubijenih osoba i mjesto stradanja.

“Izvršio sam snimanje provalije i vidjela se gomila leševa. Malo u daljini bila je i druga gomila leševa, ali tamo nisam odlazio da snimam”, prisjetio se Pavičić, koji je iskaz dao u korist Odbrane Petra Čivčića.

Prema njegovom iskazu, sedam dana kasnije, početkom septembra 1992. godine, ponovo je dobio naredbu od naređenih u CSB-u Banja Luka da izvrši snimanje izvlačenja tijela ubijenih.

“Tada sam sišao do tijela i vidio sam da su pobacani borovi po njima. Mi iz policije im nismo mogli ni prići. Samo onda sam izvršio snimanje iz daljine i bilo je pobacanih iskaznica koje sam snimio. Tijela su krenuli dizati dizalicom, ali nakon četiri tijela je došlo do kvara i onda je sve obustavljeno”, rekao je Pavičič.

Za učešće u ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama – prethodno izdvojenih iz konvoja s preko 1.000 civila, koji je 21. augusta 1992. iz Prijedora išao prema Travniku – Državno tužilaštvo tereti Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića, Branka Topolu i Marinka Ljepoju.

U optužnici se navodi da je Čivčić bio komandir Prvog odjeljenja Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Zečević, Ljepoja i Knežević pripadnici voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Pavičević je tokom svjedočenja rekao da je “iz razgovora saznao” da su ubistva na Korićanskim stijenama počinili “neki Prijedorčani”.

“Taj video materijal koji je snimljen ostavio sam u CSB-u u Banjoj Luci po dolasku. Veliki broj ljudi je bio zainteresovan za to i mi smo pustili film u stanici. Nakon nekog vremena sam saznao da je materijal uništen ili izbrisan i toga nema više”, kazao je Pavičević.

Željko Goronja, drugi svjedok Čivčićeve Odbrane na ovom ročištu i nekadašnji kriminalistički inspektor SJB-a Prijedor, rekao je da su 30. maja 1992. jedinice “muslimanskog TO-a i Zelenih beretki” izvršile napad na Prijedor, kada je on ranjen.

“Rano ujutro smo dobili zadatak vidjeti šta se dešava. Nas devetorica smo krenuli do policijske stanice, ali niko nam se tamo nije javio. Čim smo došli do muzeja, na nas je otvorena paljba sa svih strana. Od nas devetorice, dvojica su ubijena, a šestorica su ranjena, tako da smo jedva stigli do bolnice. Imao sam pet rana na leđima”, kazao je Goronja.

U optužnici se navodi da su Zečević, Knežević, Čivčić, Topola i Ljepoja 1992. godine učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu usmjerenom protiv hrvatskog i bošnjačkog stanovništva općine Prijedor, radi njihovog progona.

Naredno ročište zakazano je za 4. juli ove godine, prenosi BIRN - Justice Report.