Korićanske stijene
0

Strijeljani i bačeni u kanal

Sarajevo-x.com
Svjedok Odbrana optuženih Saše Zečevića i Petra Čivčića je rekao da je saznao kako su pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor na Korićanskim stijenama strijeljali "veći dio stanovništva iz konvoja koji su obezbjeđivali".

Na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene na Korićanskim stijenama, svjedok Bogoljub Kos, nekadašnji pomoćnik komandira za suzbijanje kriminala u SJB Prijedor, kazao je da je Milutin Ćađo, komandir ove policijske stanice, sazvao pomoćnike komandira i obavijestio ih o strijeljanju muškaraca.

"On je rekao da su pripadnici interventnog voda na Korićanskim stijenama strijeljali i u kanal bacali veći broj stanovništva iz konvoja koji su obezbjeđivali. (...) Nastalo je negodovanje zbog bruke koja se desila, što je rezultiralo rasformiranjem voda i smjene Sime Drljače", rekao je Kos, svjedok Odbrana Saše Zečevića i Petra Čivčića.

Uz Zečevića i Čivčića za učešće u pratnji konvoja 21. augusta 1992. godine s više od 1.200 civila koji je iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju oko 200 muškaraca, koje su potom na Korićanskim stijenama strijeljali, terete se Radoslav Knežević, Marinko Ljepoja i Branko Topola.

Prema optužnici, Žečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja su bili pripadnici intervetnog voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i stražaru u logoru Trnopolje.

Drljača, načelnik SJB Prijedor, je pred Tribunalom u Haagu bio optužen za zločine u Prijedoru, ali je poginuo prilikom hapšenja 1997. godine.

"Interventni vod je formiran na prijedlog Kriznog štaba, a formirao ga je Drljača koji je isključivo njemu bio potčinjen. Ne znam ko ih je odabirao, ali su bili izuzetno mladi momci", kazao je Kos, dodavši da je on nadgledao organizovanje konvoja u Tukovima (općina Prijedor), a koji su obezbjeđivali pripadnici interventnog voda.

Prema njegovim riječima, u Tukovima je bila "masa naroda", te je u svakom prevoznom sredstvu bio po jedan pripadnik interventnog voda. Također je dodao da toga dana nije vidio optuženog Čivčića, dok druge optužene tada nije ni poznavao.

Na ovom ročištu saslušan je i Zdravko Torbica, zajednički svjedok Odbrana Zečevića, Kneževića i Čivčića i nekadašnji vođa patrolnog saobraćajnog sektora Stanice policije u Prijedoru.

On je ispričao kako je optuženog Čivčića upoznao u maju 1992. godine kada je došao u Prijedor, te da je noćio policijskoj stanici, da bi poslije bio raspoređen u intervetni vod.

"Bio je komandir nekakvog odjeljenja voda, ali nisam mogao vidjeti da je on imao neki autoritet u tom vodu. Pričao je da je imao problema u tom vodu", kazao je ovaj svjedok.

Prema navodima optužnice, Čivčić je bio komandir Prvog interventnog voda pri SJB-u Prijedor.

Nastavak suđenja zakazan je 16. mart ove godine, piše BIRN - Justice Report.