{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedok Hogan: Snajperisti Vojske RS sa Grbavice pucali na civile

F
27.9.2013. u 21:31
0
27
Svjedok Hogan: Snajperisti Vojske RS sa Grbavice pucali na civile
0
Svjedok Hogan: Snajperisti Vojske RS sa Grbavice pucali na civile
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Na suđenju Ratku Mladiću u Haagu, istražitelj Tužilaštva Barry Hogan posvjedočio je da se lokacije u centru Sarajeva na kojima su 1994. i 1995. hicima gađani civili mogu vidjeti sa zgrada na Grbavici, gdje su, po optužnici, bili srpski snajperski položaji.
Hogan je svoj iskaz ilustrovao fotografijama koje je snimio na mjestima stradanja civila u Sarajevu, poput ubistva sedmogodišnjeg Nermina Divovića i ranjavanja njegove majke Dženane Sokolović 18. novembra 1994.

Po optužnici, isti metak ispaljen iz snajpera prvo je ranio majku u stomak, a zatim usmrtio sina pogodivši ga u glavu. Tim fotografijama, tužioci su dokazivali da su snajperisti Vojske Republike Srpske (VRS) sa zgrade "Metalke" na Grbavici pucali na civile.

General Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je za terorisanje civila u Sarajevu dugotrajnim artiljerijskim i snajperskim napadima.

Tokom Hoganovog svjedočenja, zastupnici Optužbe su opovrgavali tvrdnju ruskog pukovnika Andreja Demurenka da nije bilo moguće otvoriti minobacačku vatru sa lokacija na Trebeviću koje su, po nalazima UNPROFOR-a, bile potencijalna mjesta ispaljivanja granate koja je u zimu 1994. na pijaci Markale usmrtila i ranila stotine građana.

Po optužnici, granatu koja je 5. februara 1994. na Markalama ubila 66 i ranila više od 140 građana ispalila je VRS.

Istražitelj Hogan je 2006. obišao neke od tih lokacija i snimio ih. Prikazujući fotografije, ta mjesta je opisao kao "ravne, stabilne udoline" koje su "pogodne za postavljanje minobacača", nasuprot Demurenkovoj tvrdnji da su označena mjesta "strma i kamenita" i nepogodna za to oruđe.

Predsjedavajući sudija Alphons Orie upozorio je, međutim, Hogana da se uzdrži od procjena pogodnosti terena za minobacač budući da nije vojni ekspert. Hogan je naznačio da ni sa jedne od lokacija na Trebeviću koje je obišao i snimio, grad Sarajevo, uključujući pijacu Markale, nije vidljiv.

Početak unakrsnog ispitivanja, Mladićeva Odbrana posvetila je osporavanju stručnosti svjedoka za istragu kakvu je sproveo u Sarajevu, ukazujući da Hogan nije stručnjak ni za snajpere ni za minobacače.

Branilac Branko Lukić će ispitivanje Hogana nastaviti u ponedjeljak, 30. septembra, ali će prethodno sudije saslušati drugog svjedoka Tužilaštva.

Optužnica tereti Mladića i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, javio je BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: