Suđenje Ratku Mladiću
0

Svjedok govorio o masakru na markala i progonu Bošnjaka s Pala

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv/AFP)
U nastavku suđenja Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, svjedok Tužilaštva Sulejman Crnčalo kazao je u petak da mu je supruga ubijena u drugoj eksploziji na sarajevskoj pijaci Markale u augustu 1995. godine, tri godine nakon što su bili protjerani s Pala.

Svjedok Crnčalo kroz suze je opisao kako mu je supruga 28. augusta 1995. ujutro otišla na Markale, nakon što je čula glasine da će u prodaji biti mlijeka u prahu.

"Nije došla do 11 sati, kako samo se dogovorili, i ja sam morao otići da je potražim... Na putu sam čuo od ljudi da je gore katastrofa... Ta slika nikada neće otići... Ulica ispred Markala sva je bila u krvi, od kraja do kraja, komadi ljudskih tijela, cipele... na ogradi dijelovi garderobe... tragovi krvi kako su vukli ranjene", prisjetio se Crnčalo.

Nakon što ime supruge nije pronašao na spisku ranjenih u bolnici, Crnčala su uputili u mrtvačnicu.

"Odmah sam je prepoznao među sedam tijela. Sve su bile žene, bila je treća... Ljudski je zaplakati, i ja sam zaplakao", rekao je svjedok.

Prema optužnici protiv Mladića i ranijim presudama Tribunala, granata na pijacu Markale bila je ispaljena s položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a.

Život u opsjednutom Sarajevu svjedok Crnčalo je opisao kao mukotrpan, zbog svakodnevnog granatiranja i snajperskih napada sa srpskih položaja, u kojima su stradali civili, te nedostatka vode, hrane i struje.

Crnčalo je posvjedočio i da su u julu 1992. vlasti bosanskih Srba njega i druge bošnjačke mještane protjerali s Pala i prebacili ih autobusima u Sarajevo. U junu te godine, svjedok je čuo tadašnjeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića kako na mitingu na Palama kaže da je “najbolji način da se odbrane srpske kuće – napad na muslimanske kuće”.

Jedan od tadašnjih lidera bosanskih Srba, Nikola Koljević je, prema Crnčalu, prije toga lokalnim muslimanima na sastanku poručio da “Srbi ne žele da žive s njima”, a komandir policije im je rekao da im ne može garantovati bezbjednost.

Crnčalo je, kako je kazao, morao da kuću prepiše jednoj Srpkinji, a na Palama je ostavio i automobil.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Dejan Ivetić je predočio da ugovorom o ustupanju kuće na korišćenje nije bilo prenijeto i vlasništvo nad Crnčalovom kućom. Svjedok je odgovorio da je ugovor morao da potpiše neposredno prije polaska za Sarajevo i da se nije bavio njegovom sadržinom.

Odbrana je sugerisala i da su Crnčalo i drugi Bošnjaci s Pala otišli dobrovoljno, ali je svjedok to negirao rekavši da nikada ne bi dobrovoljno napustio svoju kuću.

Sudsko vijeće je, na početku suđenja, izreklo zabranu optuženom Mladiću da govori u sudnici, uz obrazloženje da se u najmanje pet navrata glasno i neprimjereno obraćao svjedocima ili komentarisao njihove iskaze.

"Po novim pravilima, koja će važiti tokom cijelog procesa, Mladiću će biti dozvoljeno da se sa braniocima konsultuje isključivo tokom pauze i da im u sudnici daje pisana uputstva2, rekao je predsjedavajući sudija Alphons Orie.

Nastavak suđenja Mladiću zakazan je za ponedjeljak, 1. oktobra, javio je BIRN Justice Report.

Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je, između ostalog, za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH. Optužen je i za genocid u Srebrenici i u još sedam bosanskohercegovačkih opština, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.