Sud BiH
0

Svjedok državnog tužilaštva: Macićevi udarci bili slabiji

FENA
U Sudu BiH svjedok državnog tužilaštva ustvrdio je da ga je optuženi Eso Macić udarao nogama u logoru Čelebići (općina Konjic), gdje je bio zatočen oko tri mjeseca, ali da su ti udarci bili slabiji u odnosu na udarce drugih stražara.

Mile Kuljanin je ispričao da ga je 12. augusta 1992. godine optuženi Macić, nogama na kojima su bile vojničke čizme, udario dva puta u predjelu rebara.

“Naredili su nam da kleknemo na koljena i da stavimo ruke na glavu. Razmak između nas je bio oko metar, a stražari, njih desetorica, među kojima je bio i Macić, išli su od jednog do drugog i udarali nas”, prisjetio se svjedok Kuljanin.

Unatoč tome, kazao je svjedok, Macićevi udarci su bili blaži u odnosu na udarce drugih stražara iz logora Čelebići jer su se poznavali odranije.

“Nisam osjetio jak bol kada me udarao Macić, više me je boljelo kada su me udarali drugi stražari. Ne znam da li je Macić druge zarobljenike udarao jače”, kazao je Kuljanin, istaknuvši da je Macića u logoru Čelebići vidio samo tada kada ga je udarao.

Tužilaštvo BiH tereti Macića, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), za ratni zločin počinjen nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti u logoru Čelebići i Sportskoj sali “Musala” (općina Konjic).

Macić je, kako se navodi u optužnici, sudjelovao u ubistvu dva srpska civila u logoru Čelebići 1992. godine, te u nanošenju teških povreda zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u “Musali”.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedok je rekao da je 12. augusta 1992. godine Hazim Delić naređivao stražarima da tuku zarobljenike.

“Delić se derao i govorio: ‘Udarajte!’”, kazao je svjedok.

Hazima Delića, koji je u početku bio zamjenik, a potom i upravnik logora Čelebići, Haški tribunal je u aprilu 2003. osudio na kaznu zatvora u trajanju 18 godina.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. juli ove godine, kada će Tužilaštvo saslušati novog svjedoka, prenosi BIRN.