Osumnjičen za zločine u Konjicu
0

Odgođeno suđenje Esi Maciću

FENA
Suđenje Esi Maciću, optuženom za zločine u Konjicu odgođeno je jer na ročište nije pristupio svjedok i članovi Vijeća Suda BiH, javio je BIRN.

Predsjedavajuća Vijeća državnog suda Jasmina Kosović kazala je da je svjedok Tužilaštva BiH, koji je bio pozvan da svjedoči, opravdao izostanak kazavši da je bolestan i nije u mogućnosti da prisustvuje pretresu.

"Zbog neodložnih obaveza, ni članovi Vijeća nisu pristupili na ovo ročište", pojasnila je Kosović. Dodala je da će suđenje biti nastavljeno 25. augusta, nakon godišnjih odmora.

Tužilaštvo BiH tereti Macića, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), za ratni zločin počinjen nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti u logoru Čelebići i Sportskoj sali “Musala” (općina Konjic).

Macić je, kako se navodi u optužnici, sudjelovao u ubistvu dvaju srpskih civila u logoru Čelebići 1992. godine te u nanošenju teških povreda zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u “Musali”.

Suđenje Maciću počelo je u januaru ove godine. Na ročištu zakazanom za 25. august planirano je saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH.