Sud BiH
0

Macić priznao krivicu za ubistvo srpskog civila

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Miralem Macić, bivši pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Konjic, priznao je da je ubio jednog civila srpske nacionalnosti u maju 1992. godine na području ove opštine, javio je Birn Justice Report.

Macić se pred Sudom BiH izjasnio da nije kriv za ostale četiri tačke optužnice kojima se tereti za zločine u Konjicu.

“Časni Sude, priznajem da sam po naredbi pretpostavljenih ubio jednog čovjeka. Ovu naredbu nisam mogao odbiti jer bi u protivnom mene ubili. Za sve ostale tačke optužnice izjašnjavam se da nisam kriv”, kazao je Macić.

Prvom tačkom optužnice, Macić se tereti da je u maju 1992. iz kuće u mjestu Bradina (opština Konjic) izveo jedno civilno lice te ga, zajedno sa ostalim zarobljenicima srpske nacionalnosti, odveo na magistralni put, gdje mu je ispalio dva rafala u leđa, od čega je zarobljeni civil smrtno stradao.

Macić se ostalim tačkama optužnice, koje je negirao, tereti da je nanosio snažne tjelesne i duševne boli civilima srpske nacionalnosti u mjestu Bradina prilikom njihovog zarobljavanja, te da je u junu 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima rezervnog sastava SJB-a Konjic, boravio u mjestu Sitnik (opština Konjic), gdje je ubio slabo pokretnog starca.

Maciću se stavlja na teret i da je 18. septembra 1992., u naselju Varda (opština Konjic) fizički zlostavljao jednu osobu srpske nacionalnosti, te tom prilikom i oduzeo putničko vozilo.

Macić se u pritvoru nalazi od maja ove godine.

Prema postojećim zakonskim odredbama, suđenje bi trebalo početi u roku od 30 dana.