Suđenje četvorici za genocid
0

Svjedočio Mile Simanić

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici svjedok Tužilaštva BiH nije mogao iznijeti saznanja o hapšenju i ubistvu grupe 1.000-1.500 Bošnjaka, iako je potpisivao borbene izvještaje u kojima se to navodilo - prenio je danas BIRN.

Svjedok Mile Simanić bio je zamjenik komandanta 5. inženjerijskog bataljona Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS). U julu 1995. potpisivao je borbene izvještaje jer je komandant bataljona Milenko Avramović bio na dopustu.

U izvještaju koji je 5. inženjerijski bataljon 14. jula 1995. uputio Komandi Drinskog korpusa navodi se da se "veća grupa neprijatelja ubacila u rejonu Pobuđa i Konjević-Polja", da su joj se efikasno oduprle jedinice Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) i inženjerije te da je “uhapšeno i ubijeno 1.000 do 1.500 vojnika i civila”.

"Nisam pisao taj izvještaj. To je napisano ono što se čulo od vojnika. Naša jedinica nije mogla imati saznanja o ubistvima, to je bila informacija za više instance da je provjere", kazao je Simanić.

On je svjedočio na suđenju Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću, optuženima za učešće u prisilnom preseljenju i ubistvima bošnjačkog stanovništva iz Srebrenice.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku “Jahorina” MUPRS-a, Đurić i Ikonić komandiri četa u Centru, a Marković komandir jednog od vodova. Pripadnici ove jedinice s Jahorine su, kako se navodi u optužnici, pod nadzorom i komandom optuženih učestvovali u zarobljavanju mušakaraca duž puta Konjević-Polje - Sandići, a zatim i u ubistvima više od 1.000 muškaraca u Kravici.

Prema Simanićevom svjedočenju, u Konjević-Polju je bio stacioniran manji broj, uglavnom starijih pripadnika 5. inženjerijskog bataljona, i niko nije učestvovao ni u kakvim borbenih aktivnostima.

Na pitanje tužioca da li su u to vrijeme mašine iz njegovog bataljona korištene za kopanje masovne grobnice, svjedok je kazao da takvo naređenje nije izdao.

"Ako nisam bio tu, mašine su mogle biti angažirane po naređenju nekog iz Drinskog korpusa, ali svaka mašina morala je imati radni nalog kad je i gdje korištena", naveo je svjedok.

Zahtjev iz 5. bataljona korpusu za dostavljanje sredstava za čišćenje i podmazivanje oružja svjedok je obrazložio potrebom redovnog održavanja, isključujući mogućnost da je u to vrijeme bilo korišteno.

Suđenje će biti nastavljeno 8. novembra.