Suđenje za zločine u Bugojnu
0

Svjedočenja u korist odbrane Senada Dautovića

FENA
Na suđenju za zločine počinjene nad Hrvatima u Bugojnu svjedoci odbrane govorili su o pomoći koju im je tokom zarobljavanja pružio četvrtooptuženi Senad Dautović.

Ivica Pavlović, svjedok odbrane Senada Dautovića i nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ispričao je kako je u novembru 1993. s još 16 pripadnika jedinice zarobljen dok je čuvao stražu u Bugojnu te odveden u pritvorsku jedinicu Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u tom gradu, gdje je ostao 13 dana.

"Niko nas za te dvije sedmice nije maltretirao. Bili smo zatvoreni u podrumima koji jesu bili pretijesni jer su svaki dan stizali novi zatvorenici. Ali da nas je neko maltretirao - to ne mogu da kažem", ispričao je Pavlović.

Kazao je da je u zarobljeništvu bio lošeg zdravstvenog stanja i da mu je optuženi Senad Dautović pomogao da izađe iz pritvora.

"Senadova i moja porodica su kućni prijatelji. Poznajem ga još od prije rata. Tažio sam da razgovaram s njim, objasnio mu da sam loše i da imam problema sa čirom. Nakon tog razgovora odmah sam pušten kući", kazao je svjedok.

Senad Dautović je zajedno s Nisvetom Gasalom, Musajbom Kukavicom i Enesom Handžićem optužen za zatvaranje hrvatskih civila u više objekata u Bugojnu, gdje su boravili u nehumanim uvjetima, mučeni i ubijani.

U optužnici se navodi da je Dautović bio komandant Objedinjene komande Armije BiH (ABiH) u Bugojnu i načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB). Gasal je bio upravnik logora na stadionu “Iskra”, Kukavica komandir osiguranja logora, a Handžić pomoćnik komandanta za sigurnost 307. brigade ABiH.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Senad Fuka, kojem je u julu 1993. godine, tokom sukoba Armije BiH i HVO-a u Bugojnu, ubijen otac.

"To nisam vidio, ali svi su mi rekli da mi je oca ubio naš komšija Jozo Križanac. On je bio pripadnik HVO-a i nakon sukoba je zarobljen. Molio sam Dautovića da me pusti da ga samo pitam zašto mi je ubio oca, međutim, on mi to nikada nije dozvolio. Znam da je sve te zarobljenike čuvao i da su oni kasnije razmijenjeni", ispričao je svjedok.

Njegovu priču, svjedočeći u korist odbrane Dautovića, potvrdio je i Milan Brečić, nekadašnji pripadnik HVO-a, koji je kazao da je četvrtooptuženi zarobljenike spasio od vojnika ABiH te nije dozvolio da im se bilo šta loše desi, prenosi BIRN-Justice Report.

Naredno ročište je 17. novembra, kada će Dautovićeva odbrana ispitati još dva svjedoka.