{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedočenja o maltretiranju Bošnjaka iz Vrbanje i okoline

F
27.10.2010. u 15:38
0
1
Svjedočenja o maltretiranju Bošnjaka iz Vrbanje i okoline
0
Svjedočenja o maltretiranju Bošnjaka iz Vrbanje i okoline
Na suđenju četvorici optuženih za zločine nad Hrvatima u Bugojnu svjedoci odbrane Senada Dautovića govorili su danas pred vijećem Suda BiH o zarobljavanju i maltretiranju civila Bošnjaka iz naselja Vrbanja i okoline.
Svjedok Abdulah Bevrnja ispričao je kako je u julu 1993., kada je počeo sukob između Armije BiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 46 civila odvedeno u motel “Akvarijum” u Bugojnu, gdje su svaki dan maltretirani i odvođeni na kopanje tranšeja.

Bevrnja je svjedočio u korist Senada Dautovića, koji je s Nisvetom Gasalom, Musajbom Kukavicom i Enesom Handžićem optužen za zatvaranje civila Hrvata u više objekata u Bugojnu, gdje su boravili u nehumanim uvjetima, mučeni i ubijani.

Gasal je, prema optužnici, bio upravnik logora na stadionu “Iskra”, Kukavica komandir obezbjeđenja logora, Handžić pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. brigade ABiH, a Dautović komandant Objedinjene komande ABiH u Bugojnu i načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB).

Prema kazivanju Bevrnje, Bošnjaci iz Vrbanje su prolazili kroz torture, u kojima se posebno isticao Slavko Šakić.

"On je bacio cigaretu i rekao da je moram uzeti ustima. Onda mi je rekao da mu poližem cipelu, bila je prašnjava, a on je pljunuo i rekao da poližem. Nisam vidio jednu kapljicu i udario me je pendrekom iza uha. Tako je sve ostale udarao u nos i tjerao ih da ližu krv", ispričao je ovaj svjedok te kazao da je u naselju Vrbanja tih dana "pobijeno 54 ljudi".

Slavka Šakića, bivšeg pripadnika HVO-a, nakon priznanja krivnje je Sud BiH osudio na osam i po godina zatvora zbog zločina u “Akvarijumu”.

Svjedok Pavo Dragun, bivši načelnik Ureda za obranu u Bugojnu, ispričao je da su zatočeni Bošnjaci iz Vrbanje u “Akvarijumu” zadržani desetak dana, a zatim su razmijenjeni za hrvatske zatočenike.

"Župnik fra Jakov me je sreo i predložio da napravimo razmjenu ranjenih pripadnika HVO-a i zatočenih civila u motelu", naglasio je Dragun, dodajući da je primijetio da su zatvoreni civili bili maltretirani, prenosi BIRN.

Suđenje će biti nastavljeno 3. novembra, kada će biti saslušano četvero svjedoka Dautovićeve odbrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: