Redakcija Sarajevo-x.com
0

Svim ženama sretan 8. mart!

Sarajevo-x.com
Kao i širom svijeta, tako i u Bosni i Hercegovini danas se obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena. Redakcija Sarajevo-x.com ovim putem svim ženama čestita njihov praznik, uz želje za mnogo sreće i puno ovakvih svečanih dana tokom cijele godine.

Obilježavanje Međunarodnog dana žena u Bosni i Hercegovini već je započelo proteklih nekoliko dana nizom manifestacija, a nastaviće i danas širom zemlje uz mnogoborjne prijeme, svečane skupove, proteste, okrugle stolove i drugo, čime će se još jednom pokušati skrenuti pažnja kako na važnost žena u našem društvu, tako i na njihov položaj.

Naime, osim činjenice da našim majkama, sestrama, prijateljicama, kolegicama i drugima, na ovaj dan darujemo poklone i simboličnu crvenu ružu, te ih izvodimo na neku svečanu večeru ili poseban događaj, važno je prisjetiti se i suštinske historijske važnosti 8. marta za sve žene svijeta.

Naime, sama ideja za obilježavanje međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. stoljeća u vrijeme ubrzane industrijalizacije i ekonomske ekspanzije. Taj historijski proces koji je izmjenio zapadnu zemljinu hemisferu, osim ekonomskog boljitka, donio je i pogoršane uvjete rada, posebno za žene.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su stoga pokrenule demonstracije 8. marta 1857. u New Yorku, upravo zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija a te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti 8. marta su se od tada događali i narednih godina, a najpoznatiji je bio onaj iz 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

1910.godine prva međunarodna ženska konferencija održana je u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, na kojoj je ustanovljen Međunarodni dan žena na prijedlog proslavljene njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Naredne godine Međunarodni dan žena je obilježilo više od milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, a broj zemalja u kojima je on prihvaćan kao takav, širio se svake nove godine. Danas je to međunarodni praznik.