{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svim ženama sretan 8. mart!

S
8.3.2010. u 07:58
0
28
Svim ženama sretan 8. mart!
0
Svim ženama sretan 8. mart!
Kao i širom svijeta, tako i u Bosni i Hercegovini danas se obilježava 8. mart, Međunarodni dan žena. Redakcija Sarajevo-x.com ovim putem svim ženama čestita njihov praznik, uz želje za mnogo sreće i puno ovakvih svečanih dana tokom cijele godine.
Obilježavanje Međunarodnog dana žena u Bosni i Hercegovini već je započelo proteklih nekoliko dana nizom manifestacija, a nastaviće i danas širom zemlje uz mnogoborjne prijeme, svečane skupove, proteste, okrugle stolove i drugo, čime će se još jednom pokušati skrenuti pažnja kako na važnost žena u našem društvu, tako i na njihov položaj.

Naime, osim činjenice da našim majkama, sestrama, prijateljicama, kolegicama i drugima, na ovaj dan darujemo poklone i simboličnu crvenu ružu, te ih izvodimo na neku svečanu večeru ili poseban događaj, važno je prisjetiti se i suštinske historijske važnosti 8. marta za sve žene svijeta.

Naime, sama ideja za obilježavanje međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. stoljeća u vrijeme ubrzane industrijalizacije i ekonomske ekspanzije. Taj historijski proces koji je izmjenio zapadnu zemljinu hemisferu, osim ekonomskog boljitka, donio je i pogoršane uvjete rada, posebno za žene.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su stoga pokrenule demonstracije 8. marta 1857. u New Yorku, upravo zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija a te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Protesti 8. marta su se od tada događali i narednih godina, a najpoznatiji je bio onaj iz 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

1910.godine prva međunarodna ženska konferencija održana je u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, na kojoj je ustanovljen Međunarodni dan žena na prijedlog proslavljene njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Naredne godine Međunarodni dan žena je obilježilo više od milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, a broj zemalja u kojima je on prihvaćan kao takav, širio se svake nove godine. Danas je to međunarodni praznik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: