Osmomartovski protest
0

Dan žena obilježile časom samoodbrane

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Fondacija CURE organizirala je povodom Međunarodnog dana žena 8. marta protestni marš kroz Sarajevo.

Cilj marša i protestne šetnje bio je da se, kao što žene širom svijeta na ovaj dan rade, ukaže na stanje ženskih prava. Kako kažu iz Fondacije CURE, cilj je podići svijest među ženama da su i one ravnopravne članice društva te da im ne trebaju posebna već jednaka prava.

Marš nekoliko desetina žena započeo je ispred Zemlajskog muzeja, odakle su nastavile šetnju ispred zgrade Institucija BiH, preko Marijin dvora, Titove i Ferhadije do Trga Oslobođenja-Alije Izetbegovića. Tu je skup nastavljen nastupom mlade Lejle Merdžanić - MC Eje, nakon čega su djevojke iz karate kluba iz Travnika održale čas samoodbrane.

Međunarodni dan žena se, osim na prostoru nekadašnjih jugoslovenskih republika i pokoje socijalističke zemlje, širom svijeta obilježava masovnim demonstracijama na kojima žene traže više prava i poštivanje onih prava za koja su se izborile. Na našim prostorima zadržala se tradicija slavlja i darivanja cvijeća preuzeta iz ranijeg sistema u kojem je 8. mart izgubio ideološku osnovu i pretvorio se u suprotnost svojim idealmia, dok se o pravima žena, njihovom statusu u društvu, nasilju nad njima i mobbingu na poslu kojem su češće izložene, nažalost malo ili nimalo govori.