{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Švicarci": Nećemo odustati, država nas mora zaštititi

28.3.2015. u 14:40
99
81
"Švicarci": Nećemo odustati, država nas mora zaštititi
99
Članovi Udruženja korisnika kredita Švicarac u BiH okupili su se danas ispred Centralne banke u Sarajevu te ispred Predsjedništva BiH i Hypo Alpe Adria banke kako bi još jednom poručili da neće odustati i da će neumorno tražiti od države da učini nešto i da konačno zaštiti svoje građane.
Kazao je ovo za Klix.ba Kemal Duraković, predsjednik ovoga udruženja. Članovi udruženja žele animirati institucije ove zemlje "kako bi se konačno probudile i počele poštovati zakone i Ustav BiH koji štiti korisnike kredita nad lihvarenjem Hypo banke koje banka provodi nad korisnicima kredita u švicarskim francima".

Podsjećamo, rastom vrijednosti švicarskog franka stotine hiljada građana korisnika kredita vezanih za franak širom Evrope preko noći se našlo u vrlo teškoj situaciji iz koje traže izlaz. U BiH je skoro 10.000 takvih korisnika koji sada vraćaju duplo više novca od onog koji su podigli.

Država nas mora zaštititi"Nećemo popustiti, država se mora pokrenuti, to joj Ustav nalaže, mora stati iza 9.802 korisnika ovoga kredita. Ovim protestima želimo da se konačno stavi tačka na Hypo logor", rekao je Duraković i podsjetio da su ovih dana dobili i 200. presudu u njihovu korist.

Ugovori o podignutim kreditima su, prema presudama, ništavni i zapravo bi svi trebali vraćati samo onaj iznos koji su podigli, i to bez kamata.

Građani, ipak nastavljaju sa vraćanjem ogromnih iznosa i, kako su nam kazali neki od njih na današnjim protestima, nikada ne znaju kolika će im zapravo rata pristići.

"Već osam godina vraćamo kredit i više smo dužni nego što smo novca zapravo podigli i opet ne znamo koliko smo zapravo dužni", kazala nam je jedna od članica Udruženja.

Drugi pak kažu kako nikada franka nisu vidjeli, kako su podigli konvertibilne marke i kako vraćaju konvertibilne marke.

"Kad si dužan jednu marku, oni zovu, a rate su nam sada duple u odnosu na one koje smo prvobitno podigli", kažu ogorčeni članovi Udruženja.

Čak 23 korisnika počinila samoubistvoPrema Durakovićevim riječima, svi su oboljeli od stresa zbog dugovanja, desetine brakova je rastureno, a čak 23 osobe su počinile samoubistvo na području naše zemlje.

Članovi Udruženja od države traže da ovo pitanje konačno riješi po modelu Mađarske koja je naložila korisnicima kredita u švicarskim francima da vraćaju onoliko koliko su podigli, a da ostatak banke rješavaju sa državom.

"Bankama u Mađarskoj je rečeno da ukoliko to ne žele, mogu ići iz te zemlje. To nama treba, a ne da se državni dugovi prelamaju preko naših leđa", kazao nam je Edin Lagumdžija, jedan od korisnika kredita u švicarskim francima.

Predsjednik udruženja Duraković ispred zgrade Predsjedništva BiH simbolično je zapalio svijeće na kojima je pisalo Bakir, Mladen i Dragan. Nakon toga, članovi Udruženja su došli ispred jedne od poslovnica Hypo banke, a potom su se i razišli.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: