Finansije
90

"Švicarac" moli za pomoć: 50 hiljada građana direktno ugroženo jačanjem franka

Piše: I. P.
Povodom jačanja švicarskog franka u odnosu na euro, danas je održana konferencija za medije u organizaciji Udruženja korisnika kredita "Švicarac".
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

U BiH postoje 9.802 ugovora kredita u CHF valuti, što znači da je, ako se uzme u obzir da se većina kredita odnosi na cijelu porodicu, od 40 do 50 hiljada građana direktno pogođeno posljednjim dešavanjima. U BiH je po kursu u vrijeme sklapanja ugovora kredita podignuto 872.000.000 konvertibilnih maraka, a danas su ti krediti skočili na dvije milijarde KM kada su uzme u obzir sadašnji kurs.

"Do danas se niko iz institucija Bosne i Hercegovine nije obratio ni sažaljenjem prema ljudima sa kreditima, a kamoli da pokušaju nešto uraditi. Korisnici kredita su časno i pošteno ušli u banku da bi riješili svoje probleme, sa časnim su namjerama podigli kredite te časno i pošteno žele vratiti te kredite. Švicarskih franaka nigdje nije bilo u ugovorima, a finansijske institucije, Hypo banka i austrijska Nacionalna banka su vrlo dobro znale šta će se dešavati sa tom valutom", rekao je Kemal Duraković, predsjednik "Švicarca".

Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Udruženja "Švicarac" doneseno je deset zaključaka vezanih za posljednja dešavanja u vezi sa švicarskim frankom. Jedan od zaključaka jeste poziv korisnicima da izvršavaju svoje obaveze u iznosu zaduženja pri prvoj rati kredita u KM i poziv bankama da dužnike CHF kredita zaduže za iznos podignutog kredita u primljenoj valuti. Također, iz Udruženja je zatraženo omogućenje konverzije kredita po kursu na dan nastanka kredita.

Kemal Duraković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kemal Duraković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Zatražena je zabrana deložacija, ovrha, podnošenja tužbi od banaka sve do donošenja pravosnažnih sudskih presuda u BiH ili u Strazburu, a građani BiH su pozvani da ugase svoje račune u bankama koje su poslovale sa švicarskim francima.

"Ako je korisnik u periodu od 2006. do 2008. godine podigao kredit u iznosu od 100.000 KM na 15 godina i ako mu je prva rata bila 1.000 KM, danas on ima ratu od 2.100 KM, jer je rata narasla za 110 posto. Tako korisnik umjesto da vrati osnovnih 100.000 KM vraća 350.000 KM", objasnio je Duraković koji je apelovao na javnost da će predstavnici regulacionih agencija manipulirati ciframa kako bi izašli ususret bankama.

"Banke sada nude navodne dodatne ugovore, ali te olakšice nisu uopće olakšice, nego ponude koje su sramotne. One rezultiraju dugovima od 180.000 KM korisnicima koji su podigli 100.000 KM", zaključio je Duraković.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Udruženje "Švicarac" od danas šalje i dopise svim relevantnim institucijama u kojem apeluje i moli da se uključe u rješavanje problema građana pogođenih posljednjim dešavanjima u vezi sa švicarskom valutom. Hrvatska vlada je stala iza svojih građana, ali Duraković kaže da ni to nije dovoljno.

"Tamo se radi o dogovorenom kratkom predahu od tri, odnosno 12 mjeseci, kada će kurs biti zamrznut, ali šta će ljudi nakon toga?", pita se Duraković.

Dalibor Mrša, vođa advokatskih timova u Banjoj Luci kaže da procedure gdje se pokušava doći do spasa klijenata traju već dvije godine.

"U principu, mi tražimo da se klijentima omogući otplata kredita u domaćoj valuti i prema kursu koji je važio na dan isplate kredita. Čitava priča se svodi na to da želimo da korisnici kredita vrate onoliko novca koliko su dobili i da na tu količinu novca plate kamatu koja treba da se računa onako kako je ugovoreno. Ali mi nailazimo na problem jer je banka jača ugovorna strana i ugovori su podređeni banci. Također, vidljivo je da bankama nije bilo dovoljno što se CHF mijenja već su i prilagođavali kamate svojim potrebama", rekao je Mrša.