{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svi sa svima: U posljednjih pet godina u vlast su ulazile skoro sve stranke

25.8.2015. u 10:25
650
92
Svi sa svima: U posljednjih pet godina u vlast su ulazile skoro sve stranke
650
Svi sa svima: U posljednjih pet godina u vlast su ulazile skoro sve stranke
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon sve jasnijih najava da će SBB ući u vlast na nivou FBiH i time postati koalicioni partner SDA i HDZ-a BiH, može se reći da su skoro sve parlamentarne stranke u BiH u proteklih pet godina, na jednom od nivoa vlasti, ulazile u izvršnu vlast.
Nakon Općih izbora 2010. godine i višemjesečnih postizbornih peripetija, okosnicu vlasti u FBiH i na državnom nivou činio je SDP.

Primarni koalicioni partner SDP-a bila je SDA, te niz manjih stranaka okupljenih oko "platforme". Tako su u vlast na nivou FBiH ušli i predstavnici Narodne stranke radom za boljitak i Hrvatske stranke prava, koja će se kasnije podijeliti pa će formalno dio vlasti postati i novoosnovana Stranka pravde i razvoja.

Nakon pokušaja SDP-a da iz vlasti izbaci SDA, bila je dogovorena koalicija SDP-a, SBB-a i HDZ-a BiH. No, zbog opstrukcija iz SDA, ova koalicija nikad nije zaživjela na nivou FBiH, ali su u pojedinim kantonima kratko vrijeme funkcionisale koalicije SDP-a i SBB-a.

Koalicija SDP-a i SBB-a, nakon što je prekinuta koalicija SDA i SDP-a u Kantonu Sarajevo funkcionisala je jedva nekoliko mjeseci da bi se SDA vratila na vlast zahvaljujući glasovima manjih stranaka (SDU, BOSS, BPS, Narodna stranka radom za boljitak).

Na državnom nivou nakon izbora 2010. vlast su formirali SDP, SDA, HDZ BiH, HDZ 1990 te SNSD i DNS. Nakon izbacivanja SDA iz vlasti u koaliciju na državnom nivou ulazi SBB.

Sličnim tempom nastavljeno je i nakon izbora prošle godine.

Vlast na nivou BiH formirali su SDA, DF, HDZ BiH te Savez za promjene iz RS-a (SDS, NDP i PDP).

U FBiH je kratko trajala koalicija SDA, HDZ-a BiH i DF-a, dok su, zavisno od kantona, slast vlasti okusili A-SDA, SBiH, Narodna stranka radom za boljitak...

Kada se pogledaju parlamentarne stranke u BiH, u posljednjih pet godina samo njih nekoliko nije ulazilo u vlast.

Sve stranke koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH u proteklih pet godina su, na nekom nivou, obnašale vlast.

Od svih stranaka koje su ušle u Parlament FBiH u proteklih pet godina na vlasti jedino nisu bili Naša stranka i Laburistička stranka BiH koja je osnovana 2013. godine.

Slična je situacija i na kantonalnom nivou. Tako su, naprimjer, sve stranke osim Naše stranke, koje u sadašnjem sazivu Skupštine KS imaju svoje zastupnike, u proteklih pet godina u nekom trenutku obnašale vlast u KS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: