Lagumdžija završio turneju po BiH
0

Svi moraju dati doprinos na putu evroatlantskih integracija

FENA
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir primio je danas u Sarajevu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju, čime je novi šef bh. diplomatije završio niz razgovora vođenih u proteklih pet dana sa čelnim ljudima oba entiteta i Distrikta Brčko radi promoviranja novog vida saradnje, prije svega na trima kapitalnim projektima.
Živko Budimir i Zlatko Lagumdžija (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Živko Budimir i Zlatko Lagumdžija (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Kako je Lagumdžija rekao nakon susreta, ti projekti se ne mogu realizirati na pravi način ukoliko ne postoji politička saglasnost i puna saradnja među čelnicima institucija na nivou BiH, ali i oba entiteta i Distrikta Brčko. Tu se radi o ubrzanju procesa integracije u NATO, zatim da se vidi koje su uloge i mehanizmi koji će se koristiti da bi se ubrzao put ka Evropskoj unji, odnosno stekao kandidatski status, te na kraju ekonomsko jačanje BiH kroz ekonomsko jačanje svih njenih subjekata, a tu je uloga institucija sa čijim se liderima Lagumdžija sastao proteklih dana, kao i ministarstva kojem je na čelu, više nego očigledna.

"Mogu reći da sam ohraben svime što sam čuo u proteklih pet dana. Mislim da se stvara jedna atmosfera u kojoj, ako ništa, jedni drugima dajemo šansu da jedni drugima vjerujemo više nego što je to bio slučaj do sada. Mislim da je to najvažnija poruka sa svih ovih razgovora", rekao je Lagumdžija. Istaknuo je da kada su u pitanju NATO i Evropska unija, da su to dva cilja, bez obzira na to koliko su različita, o kojim barem manifestaciono postoji konsenzus.

"Ali ti ciljevi su toliko važni i veliki za nas, koji smo tako mali, da ne možemo dopustiti da bilo ko u ovoj zemlji, ko ima spremnost i kapacitet da pomogne na putu ka NATO-u i Evropskoj uniji bude iz toga isključen", istakao je Lagumdžija. Upitan da li je podrška iz Republike Srpske integraciji u NATO eksplicitna, Lagumdžija je rekao da je naredni cilj jasan: da na predstojećem samitu NATO-a u Chicagu BiH bude "dobra vijest".

"Postoji puni konsenzus kod svih aktera s kojima sam razgovarao da u Chicagu treba učiniti sve da BiH i formalno dobije status MAP-a (Akcioni plan za članstvo), a da se nakon toga krene u unutarnju transformaciju koja je više političke i institucionalne, nego vojne prirode", rekao je. A kako sutra formalno donijeti odluku o tome da BiH postane članica NATO-a je nešto što sada nije na dnevnom redu niti nešto o čemu sada treba razgiovarati. Ono što je u ovom trenutku najvažnije, smatra šef bh. diplomatije, jeste da se dovede do kraja ono o čemu sada postoji konsenzus, a to je da u Chicagu BiH dobije status MAP-a.

"Potpuno sam siguran da će nakon toga stvari ići u mnogo boljem smjeru. Mislim da kada je u pitanju proces integracije u NATO, ne postoji ništa što se ne može riješiti, naprotiv", kazao je Lagumdžija. Predsjednik FBiH Budimir je u svojoj izjavi izrazio zadovoljstvo što je Vijeće ministara BiH konačno uspostavljeno te naveo da je Lagumdžijina posjeta prva posjeta s razine Vijeća ministara predsjedništvu Federacije.

On očekuje posjete i drugih predstavnika Vijeća ministara BiH, uključujući predsjedavajućeg, a sve radi ostvarivanja što kvalitetnije saradnje svih razina vlasti u BiH. Po njegovim riječima, danas je razgovarano o najvažnijim pitanjima vanjske politike BiH, prije svega o evroatlantskim integracijama.

Budimir također smatra veoma značajnim da Ministarstvo vanjskih poslova BiH kroz svoje svakodnevne aktivnosti bude uistinu ministarstvo koje će predstavljati sve građane i sve institucije u BiH te da u punom kapacitetu predstavlja BiH u cijelom svijetu.