BiH
12

Svetozar Pudarić: Bit ću kandidat za predsjednika SDP-a

Piše: E. G.
Svetozar Pudarić (Foto: Klix.ba)
Svetozar Pudarić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Glavnog odbora SDP-a i potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić potvrdio je za Klix.ba da će biti kandidat za predsjednika te stranke. Njega je kandidirao Gradski odbor SDP-a Mostar.

"Dobio sam od mojih drugova iz Mostara formular o kandidiranju na kojem se traži moja pismena saglasnost na njihovu odluku o tome da me predlažu kao kandidata za predsjednika. Ja ću tu kandidaturu prihvatiti. Također, pročitao sam da smo moj drug Zukan Helez i ja također kandidirani na Općinskom odboru u Jajcu i nadam se da će i on prihvatiti tu kandidaturu", kaže Pudarić.

Općinske, gradske, kantonalne organizacije, forumi mladih, seniora, žena i druge organizacije unutar SDP-a imaju pravo predložiti svoga kandidata koji takvu kandidaturu prihvata ili odbija pismenim putem.

U medijima su se za sada spominjala imena Nermina Nikšića i Hamdije Lipovače kao kandidata, što je Lipovača i sam potvrdio. Međutim, Pudarić kaže da njih još nijedna SDP-ova organizacija nije kandidirala.

"Što se tiče tih dviju kandidatura, odnosno napisa po medijima, ja bih volio da i oni potvrde kandidaturu istaknutu od neke općinske organizacije i jedva čekam da ih bilo koja općinska organizacija nominira kao potencijalne kandidate, kako bismo u skladu sa pravilima koje SDP ima mogli govoriti o onima koji su prihvatili kandidaturu. Sve ovo su iskazane namjere ili samo medijski napisi", pojašnjava Pudarić.

Posljednju riječ o konačnim kandidaturama daje Glavni odbor SDP-a koji će zasjedati 29. novembra, a vanredni Kongres stranke je 6. decembra. Tačnije, nakon što neka organizacija predloži kandidata, taj prijedlog se razmatra na Kadrovskoj komisiji, gdje se utvrđuje ko je podržao tog kandidata, da li su ispunjeni formalni uvjeti i slično.

Nakon toga Glavni odbor usvaja konačnu listu kandidata za predsjednika stranke, ali i ostale organe koji će biti birani na Kongresu, a to su Glavni odbor i Nadzorni odbor stranke.

"Osim toga, kandidate može istaknuti i sam Glavni odbor, ali pod uvjetima određenim Poslovnikom", objašnjava Pudarić.

Inače, Kongres bira predsjednika stranke prostom, natpolovičnom većinom. Ukoliko nijedan kandidat to ne ostvari na prvom glasanju, ono će biti ponovljeno, s tim da u drugi krug idu dva kandidata sa najviše osvojenih glasova.