BiH
32

Na Kongresu SDP-a 560 delegata odlučuje o rukovodstvu stranke

Piše: E. G.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Treći, vanredni Kongres Socijaldemokratske partije BiH je počeo oko 10 sati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Na njemu će 560 delegata birati novog predsjednika stranke, Glavni odbor i Nadzorni odbor. Glavni odbor bi trebalo da čini 110 član, a u Nadzorni odbor se bira 11 članova. Kongres je otvorio aktuelni predsjednik Zlatko Lagumdžija.

Predsjednik Glavnog odbora stranke i jedan od kandidata za predsjednika SDP-a Svetozar Pudarić je pojasnio proceduru današnjeg izbora predsjednika i tijela stranke.

"Svi delegati će dobiti po tri listića. Jedan na kojem će moći glasati za predsjednika stranke, drugi za Nadzorni odbor i treći za Glavni odbor. Postoje najave i izvjesno je da će dio delegata iskoristiti mogućnost koju pruža Poslovnik i Statut, a to je da se na samom Kongresu utvrde dodatni kandidati za Glavni i Nadzorni odbor. Lista za Glavni odbor neće biti manja od 250 kandidata. Taj listić će biti važeći u slučaju da se zaokruži najmanje 50 kandidata, a najviše 110, odnosno najmanje 45 posto od broja članova tog organa koji se bira. Treći glasački listić za Nadzorni odbor, za koji će također broj kandidata biti utvrđen ovdje na Kongresu, i taj listić će biti važeći ukoliko se zaokruži najmanje pet kandidata, a najviše 11. Kada se sve to prikupi, brojanje će biti obavljeno u posebnoj prostoriji. Statutom je predviđeno i da kandidati za predsjednika imaju pravo na svoje posmatrače, koji nemaju pravo da se miješaju u taj proces, ali mogu prisustvovati", objasnio je Pudarić.

Najvjerovatnije će prvo biti prebrojani listići za predsjednika stranke te će se utvrditi da li ima jedan kandidat koji je dobio više od pedeset posto plus jedan glas, a ukoliko ne bude, dva kandidata sa najvećim brojem glasova će ići u drugi krug i obavit će se novo glasanje te će onaj od njih dvojice koji bude imao više glasova bit će novi predsjednik.

Kod izbora Glavnog i Nadzornog odbora morat će se voditi računa i o polnoj, dobnoj, teritorijalnoj i nacionalnoj strukturi.

Selim Bešlagić, jedan od kandidata za predsjednika, i danas je ponovio da se ovaj vanredni Kongres održava zbog toga što je trenutno vodstvo dovelo stranku do kraha.

"Na ovom Kongresu ćemo pokušati zaustaviti daljnju devastaciju SDP-a i da korz demokratizaciju koja se uglavnom odnosi na inovaciju Statuta, postignemo ili bolje rečeno aktiviramo sve naše članstvo i simpatizere dođemo do toga da se vrati povjerenje u SDP. Bez SDP-a bi stanje u državi bilo teže. Radujeme veliki interes građana BiH za jačanje SDP-a i socijaldemokratije", kazao je, između ostalog, Bešlagić.

Dodao je kako kroz godinu dana, do održavanja redovnog Kongresa, treba napraviti reevidenciju članstva te izvršiti inovaciju statuta.

Kandidatkinja za predsjednicu SDP-a Besima Borić je kazala da se i na ovom Kongresu delegati moraju suočiti sa krizom u koju je SDP zapao zbog poraza na izborima.

"Jedan dio priče koji odmah treba raditi je okrenuti se članstvu, organizacijama SDP-a, vratiti članstvu vjeru u našu političku aktivnost...", kazala je Borić.

Dodala je da treba također reći da SDP više ne želi ovakvu ustavnu strukturu države te da na toj tezi treba okupiti civilno društvo i sve bliske u toj ideji te s njom ići na naredne izbore, kada očekuju pobjedu.

Osim Besime Borić, Selima Bešlagića i Svetozara Pudarića, kandidati za predsjednika stranke su još i Nermin Nikšić i Mirko Pejanović.