Rio de Janeiro
0

Sven Alkalaj na Trećem globalnom forumu Alijanse civilizacija

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj učestvuje u radu Trećeg globalnog foruma Alijanse civilizacija Ujedinjenih naroda (UNAoC) na visokom nivou koji se se od 27. do 29. maja 2010. godine na temu: "Bridging cultures, Building Peace" održava u Rio de Janeiru u Brazilu.

Na otvorenju 3. foruma Alijanse civilizacija, govorili su predsjednik Federativne Republike Brazil Luiz Inácio Lula da Silva, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, ministar vanjskih poslova Kraljevine Španije Miguel Ángel Moratinos, visoki predstavnik UN-a za Alijansu civilizacija i bivši predsjednik Portugala Jorge Sampaio, predsjedavajuća katarske fondacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednica Sheikha Mozah bint Nasser Al-Missned.

Na prvom plenarnom dijelu pod nazivom "Kulturna različitost kao put ka miru" govorili predsjednik Generalne skupštine UN-a Ali Abdusalan Trekki, ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Saud Al Faisal, predsjednica Republike Argentine Cristina Fenandez de Kirchner, premijer Republike Portugal Jóse Socrates. U istoj plenarnoj sesiji aktivno učešće uzeli su i generalni sekretar OIC-a Elmeleddin Ihsanoglu, generalni sekretar OSCE-a Marc Perrin de Brichambaut i generalni direktor UNESCO-a Irina Bokova.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj obratio se 28. maja 2010. godine učesnicima Ministarskog sastanka Grupe prijateljstva Alijanse civilizacija UN-a, koji su otvorili ministri vanjskih poslova Brazila, Španije i Turske, predsjednik Generalne skupštine UN-a Abdussalam Treki i visoki predstavnik UN.a za Alijansu civilizacija Jorge Sampaio.

Svi govornici su Sarajevsku konferenciju Alijanse civilizacija za jugoistočnu Evropu, koja je održana 14. decembra 2009. godine ocijenili vrlo uspješnom i istakli je kao pozitivan primjer regionalne aktivnosti AoC.

Ministar Alkalaj je u svom obraćanju na Ministarskom sastanku, istakao da je regionalni pristup tokom samo par godina postojanja Alijanse postao veoma važan mehanizam za implementaciju inicijativa usmjerenih na promociju dijaloga i uvažavanja kulturnih raznolikosti. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina zajedno sa drugim članicama Grupe prijatelja Alijanse iz jugoistočne Evrope, prepoznala važnost regionalne dimenzije Alijanse i potvrdila svoju posvećenost ciljevima Alijanse na Sarajevskoj regionalnoj konferenciji Alijanse 14. decembra 2009. godine.

"Zahvalio bih svima za doprinos tokom Sarajevske konferencije, na kojoj je bilo prisutno oko 200 učesnika iz vladinog i nevladinog sektora, predstavnika medija i drugih sektora iz cijelog regiona. Na ministarskom dijelu konferencije, na kojem je usvojena Sarajevska deklaracija i Regionalna strategija za ineterkulturni dijalog, mi ministri, smo se obvezali da jačamo dijalog i regionalnu suradnju kao i da usvojimo nacionalne planove za interkulturni dijalog. U skladu sa tim mi u BiH nastavljamo rad na Nacionalnoj strategiji za implementaciju ciljeva Alijanse civilizacija fokusirajući se primarno na četiri prioritetna polja rada: obrazovanje, medije, mlade i migracije", rekao je ministar Alkalaj.

Ministar Alkalaj je također istakao da je suradnja među Euro-mediteranskim zemljama neophodan preduvjet za stabilnost i razvoj tog dijela svijeta i da BiH snažno podržava set koordiniranih aktivnosti sadržanih u regionalnoj strategiji Alijanse civilizacija za Mediteran, očekujući da Akcioni plan za implementaciju ove Strategije doprinese jačanju suradnje, stabilnosti i razvoju ove regije.

Ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj je naglasio je promocija dijaloga među civilizacijama predstavlja jadan od najvažnijih političkih instrumenata za jačanje mira, prosperiteta i suradnje u svijetu i u tom smislu podržao Alijansin konstruktivni pristup u suočavanju sa izazovima današnjeg svijeta.

U tom smislu je informirao je učesnike ministarskog sastanka da su kao potvrdu Sarajevske deklaracije i posvećenosti ciljevima Alijanse Bosna i Hercegovina i Kraljevina Maroko dali zajedničku izjavu, doprinoseći na taj način vrijednostima dijaloga među civilizacijama i ističući da takav dijalog može imati snažan utjecaj i doprinijeti izgradnji međusobnog razumijevanja i uvažavanju kulturnih razlika.