{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švedska će zabraniti prikazivanje dokumentarca o Srebrenici

Klix.ba
2.4.2012. u 18:00
284
0
Švedska će zabraniti prikazivanje dokumentarca o Srebrenici
284
Švedska će zabraniti prikazivanje dokumentarca o Srebrenici
Detalj iz filma
Stručna komisija švedskog Vijeća za radio i televiziju ocijenila je dokumentarac o genocidu u Srebrenici, "Grad koji je žrtvovan", pristrasnim te će zabraniti njegovo emitiranje, pišu danas švedski mediji.
Podsjetimo, švedska televizija SVT je u augustu 2011. prikazala dokumentarac o genocidu u Srebrenici koji je bošnjačka dijaspora te zemlje osudila jer grubo vrijeđa srebreničke žrtve te tražila javno izvinjenje autora.

Državljani BiH s adresom u Švedskoj naveli su da film na iskrivljen način prikazuje događaje u Srebrenici iz jula 1995. godine i opravdava genocid nad Bošnjacima.

SVT je najavljivala da dokumentarac daje djelimično novi pogled na ono što je prethodilo genocidu, no Vijeće za radio i televiziju smatra da se odsutnost debate ili problematiziranje u vezi prikazivanja kontroverznog dokumentarca kosi sa zahtjevom o nepristranosti.

'"Grad koji je žrtvovan' je dokumentarni film koji se bavi političkom igrom koja je prethodila genocidu u Srebrenici. Na početku programa navodi se da se o događajima u Srebrenici govori pomoću novih izvora i slika, te da su preživjeli kazali senzacionalnu priču koja daje djelimično novu sliku o genocidu. Međutim, prikazivanje jednog dokumentarnog filma sa sadržajem tako kontroverzne naravi i na tako nekritičan način se kosi sa zahtjevom o nepristranosti", saopćeno je iz Vijeća za radio i televiziju Švedske.

Tri člana komisije su imala drugačije mišljenje i smatrala da to prikazivanje treba kritikovati, ali osloboditi. Film je djelo Norvežanina Ola Flyuma i Davida Hebditcha.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: