"Pucanj u srce"
12

VIDEO / RTRS se izvinila zbog filma koji "ponižava srpske žrtve"

Klix.ba
Film o ratu u Sarajevu koji je kasno sinoć prikazan na Radio-televiziji Republike Srpske izazvao je burne reakcije boraca i političara u RS-u, a RTRS se danas izvinila zbog emitovanja - pošto je i Uređivački kolegij te Televizije konstatovao da "film sa stanovišta srpskog naroda ima uvredljiv sadržaj".

Riječ je o filmu "Pucanj u srce" (Shot Through The Heart) iz 1998. godine, u kojem se dvojica Sarajlija nađu na suprotnim stranama u ratu.

Boračko udruženje Sarajevsko-romanijske regije i načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač su u otvorenom pismu kritikovali RTRS što je emitovala film u kojem se, kako navode, "satanizuje srpska vojska i ponižavaju srpske žrtve". Kritikama se pridružila i Srpska demokratska stranka.

RTRS je saopštio da "urednici filmskog programa nisu imali namjeru da na ovaj način vrijeđaju srpski narod već su u kasnim večernjim satima odlučili da prikažu film koji na gotovo stereotipan način sa zapada posmatra rat u BiH".

"Shvatamo rekaciju boračkih organizacija i boraca Sarajevsko-romanijske regije i svih onih koji su se borili u Sarajevu braneći Republiku Srpsku tokom proteklog rata. U tom smislu, Uređivački kolegij RTRS-a prihvata taj nivo odgovornosti i upućuje izvinjenje svim onima koji su povrijeđeni ovim uređivačkim postupkom", navodi se u saopštenju Uređivačkog kolegija.