VIDEO
/
Ekskluzivni snimci koji dokazuju odgovornost UN-a za genocid

S
Sarajevo-x.com
15.2.2012. u 15:26
0
2
Ekskluzivni snimci koji dokazuju odgovornost UN-a za genocid
0
Ekskluzivni snimci koji dokazuju odgovornost UN-a za genocid
U Berlinu je početkom februara okončana produkcija dugo očekivanog dokumentarnog filma "Nebo iznad Srebrenice", reditelja Philippa Rucha, bh. javnosti poznatog po organizaciji najveće komemoracije žrtvama srebreničkog genocida, održane u Njemačkoj 2009. godine, te po projektu Stub srama kojim je cijelom svijetu ukazano na genocid koji su počinile snage Vojske Republike Srpske u Srebrenici.
Film "Nebo iznad Srebrenice" na potpuno novi način, donoseći tajne protokole Glavnog štaba UN-a, prikazuje izvorne snimke razgovora generala UN-a uoči katastrofe u Srebrenici. Vrhovno rukovodstvo snaga UN, koje je boravilo u Zagrebu, komuniciralo je sa sjedištem UN-a, a to su zabilježile kamere.

Međutim, snimci nikada nisu došli do javnosti. Film "Nebo iznad Srebrenice" priča ovu priču, donosi ekskluzivne snimke i stoga će njegovo pojavljivanje izazvati brojne kontroverze i podići prašinu, optužujući one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici.

"Film je neka vrsta 'Making Of' genocida. Govori o tome ko je u sjedištu UN-a odgovoran za ono šta se desilo u Srebrenici. Cijeli svijet misli da su to isključivo pripadnici Holandskog bataljona, ali glavna osoba koja je odlučila da se ne zaštiti više od 40.000 civila je francuski general Bernard Janvier", kazao je Philipp Ruch.

Film još uvijek nije prikazivan u kinima niti je imao TV projekciju. Prema riječima reditelja, očekuje se njegova projekcija u nekoliko gradova BiH, potom u Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, USA, ali i svim drugim mjestima gdje žive građani Bosne i Hercegovine. Urednik filma je Firas Sabbagh.

Film se može naručiti na www.politicalbeauty.weebly.com po cijeni od 9,95 eura, a kompletan prihod od filma će biti upotrijebljen za novi projekt usmjeren u rasvjetljavanje istine o genocidu u Srebrenici.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: